Antwerpen is de culinaire hoofdstad van België. In de F&B-scene vind je zowel restaurants met Parijse allure als zaken met de gezelligheid van een Amsterdams café. Food Inspiration’s hoofdredacteur Maaike de Reuver trok naar de stad en spotte er 5 F&B-trends.

Bekijk hier ook 11 inspirerende Antwerpse food- en hospitalityconcepten »

1. Combi tussen food, art en fashion

In Antwerpen zijn opvallend veel horecazaken die beïnvloed zijn door bepaalde kunststromingen of gelieerd zijn aan een museum. Zo is MoMu Café, het café van ModeMuseum Antwerpen, een populaire plek voor lunch en cocktails, vooral onder jongvolwassenen. Het museum en het café openden na een renovatie opnieuw de deuren in oktober 2023. De muren van het café zijn geschilderd in de abrikoos-roze-achtige tint Sweet Embrace, volgens fashion-experts dé modekleur van 2024.

MoMu Café

Madonna is het restaurant van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Na een flinke renovatie heropende het museum en het restaurant in 2022 voor publiek. Grand café en restaurant Madonna is sindsdien bijna net zo populair als het museum zelf. Gasten zijn er welkom met of zonder museumticket. Het zit er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat vrijwel altijd vol. De zaak weerspiegelt de grandeur van het museum en ademt een Parijse sfeer. Obers werken hier met smetteloos witte handschoentjes aan. Langs de muur bevinden zich hoge stellingkasten vol met bijzondere wijnen. Op het menu vind je Franse klassiekers. De exploitatie van het museumrestaurant is in handen van de Belgische horeca-ondernemer Jan Jacobs.

Ook de in april 2023 geopende restobar Cobra combineert food met kunst. De eigenaren lieten zich voor het interieur van hun zaak inspireren door de avant-gardistische Cobra-kunstbeweging.

En natuurlijk is het beste restaurant van Antwerpen ook gevestigd in een museum: driesterrenrestaurant Zilte, onder leiding van chef Viki Geunes, bevindt zich op de bovenste verdieping van MAS, Museum aan de Stroom.

2. Cocktails als snelstgroeiende drank

Cocktails zijn super on trend. Ze zijn zelfs het snelst groeiende segment in de beverage-sector, zowel in Nederland als in België. Natuurlijk zijn er in Antwerpen de nodige traditionele cocktailbars, zoals Cocktails at Nine. Daarnaast hebben veel hotels en restaurants in Antwerpen tegenwoordig een uitgebreide cocktailkaart. Onder andere het restaurant van hotel August, restobar Marigold en hotel YUST hebben een uitgebreid cocktailaanbod. Slim, want de marge op cocktails is goed en bovendien voegen de gekleurde dranken iets extra’s toe aan de beleving van een zaak.

Bij YUST drink je champagne op bed en slaap je in de lobby »

Zie je in Nederland overigens veel pre-mixed cocktails en cocktailmachines die het personeel helpen om snel en op constant niveau cocktails te serveren, in Antwerpen worden deze meestal nog met precisie en aandacht door bartenders zelf gemixt en geshaket.

Foto door: Chantal Arnts

Vlaamse cocktail-expert Paul Morel

Ook de Vlaamse mixologist Paul Morel ziet de groeiende cocktailtrend. Zijn atelier is gevestigd in Antwerpen, in het complex van stadsbrouwerij De Koninck. Morel ziet een grote kans in de combinatie tussen bijzondere cocktails en andere dranken en food. In december 2023 en januari 2024 organiseerde hij samen met chef Sergio Herman een serie bar night diners in Herman’s restaurant Blueness. Morel presenteerde er zijn cocktails, die werden gepairt met de gerechten met Japanse invloeden van Blueness. Morel: “De horecagast is aan het veranderen. Consumenten verwachten meer dan vroeger dat een restaurantbeleving of relatief snel en goedkoop is, of juist heel uitgebreid en exclusief en vol met bijzondere smaak- en F&B-pairings. Daar kan je als restaurateur slim op inspelen door bijzondere combinaties, samenwerkingen en door de organisatie van speciale thema- of pop-up-avonden.”

Paul Morel, foto door: Chantal Arnts

3. Sharing is terug van weggeweest

Dachten we in de corontatijd dat de sharing-trend zijn beste tijd had gehad, nu zie je sharing dishes weer volop terugkomen, ook in Antwerpen. Veel gasten vinden het gewoon gezellig om op die manier met elkaar te eten en meerdere gerechtjes samen te delen. Onder andere restaurant Briquet, plant-based restaurant And / or en MESA – het restaurant van de organisatie achter muziekfestival Tomorrowland – zijn gespecialiseerd in sharing-gerechten. Net als bij bistrobar Cantine, geopend in juni 2023, waar alle gerechten afkomstig zijn uit landen die grenzen aan de Middellandse zee. Denk aan gefrituurde artisjokken, een populair gerecht in Griekenland, Turkse dips met flatbread of Italiaanse pasta to share.

Cantine

4. Fine dining floreert

Antwerpen telt maar liefst 17 sterrenrestaurants. Een van de drie Belgische driesterrenrestaurants is er gevestigd: Zilte, onder leiding van chef Viki Geunes. Hertog Jan, gevestigd in het prestigieuze Botanic Sanctuary Antwerp, is een bekende tweesterrenzaak. Evenals restaurant The Jane, dat gerund wordt door de Nederlandse chef Nick Bril. Naast de sterrenrestaurants zijn er ook tientallen hoogwaardige restaurants waar je fantastisch kunt eten, waaronder Vis van A, het visrestaurant van de bekende Belgische chef Bart de Pooter, en DOJO, een neo-Japans restaurant waar je 5, 7 of 10 gangen dineert aan de open keuken in een brutalistisch interieur.

Lees hier meer over Vis van A »

DOJO

5. Engels als voertaal

Bij veel concepten in Antwerpen hoor je niet langer Vlaams als voertaal, maar Engels. Onder andere in het restaurant van August hotel en bij Italiaans fast casualconcept V wordt door het personeel Engels gesproken. Een logisch gevolg van een personeelsbestand dat steeds internationaler wordt vanwege het personeelstekort dat ook in Antwerpen een serieus probleem is voor veel restaurateurs, waardoor ze regelmatig personeel – met name chefs – uit het buitenland halen.

Ook opvallend is dat veel websites van Antwerpse food- en hospitalityconcepten in het Engels zijn. Onder andere restaurant Blueness van Sergio Herman, restaurant MESA, hotel August, restobar Cobra, hotel YUST, bar Marigold en bistrobar Cantine hebben enkel nog een volledig Engelstalige website. Slim als je je richt op een internationaal publiek. En voor veel Nederlanders en Belgen is het Engels tegenwoordig ook vaak geen probleem meer, zeker niet voor jonge mensen die steeds meer internationaal georiënteerd zijn.

Bekijk hier ook 11 inspirerende Antwerpse food- en hospitalityconcepten »

Disclaimer: Food Inspiration reist – tenzij anders vermeld – altijd op eigen gelegenheid naar foodbestemmingen. We worden niet betaald door ketens of ondernemers om hun concept in onze artikelen op te nemen. Promotionele uitingen plaatsen we enkel via Sponsored Stories.​​​​​

Op trendtour in Antwerpen