Food Inspiration nam eind oktober voor het tiende jaar op rij deel aan de denktank van Google over de toekomst van ons voedselsysteem – Google Food Lab – in Los Angeles. Hier spreekt een dwarsdoorsnede uit de foodsector over de grote systeemuitdagingen van onze tijd. Uit een panelgesprek met vier internationale start-ups en scale-ups in food destilleerden we twaalf lessen voor startende foodondernemers. 

Hoe verzamel je de moed om je veilige plek te verlaten? Wanneer durf je de ‘leap of faith’ te maken en uit je comfortzone te stappen? Vier ondernemers die vastbesloten zijn het voedselsysteem te verduurzamen, spraken zich uit tijdens een panelgesprek in Los Angeles. Het waren Deniz Kent van Prolific Machines, Markus Stripf van Spoon Guru, Nell Ward van Grow It Yourself en Ruud Zanders van Kipster Farms. 

  1. Overwin de angst om te falen. Het is de angst die je tegenhoudt om risico te nemen, om iets te doen wat je nog niet eerder gedaan hebt. 

  2. Praat met mensen buiten je eigen bubbel. Stap uit je echokamer met gelijkgestemden. Van andere meningen word je slimmer. Praat zelfs met tegenstanders. Hak je eigen gelijk niet uit in beton.

  3. Wees onbevangen. Het is oké om naïef te zijn. Als de ondernemers alles van te voren hadden geweten, dan waren ze er waarschijnlijk niet eens aan begonnen. Een bedrijf starten is niet kiezen voor de makkelijkste weg, maar wel een uiterst boeiende en leerzame reis.

  4. Vind de juiste partners. Partners die je begrijpen, je intenties waarderen en je daadwerkelijk willen steunen.

  5. Het is prima als je met je start-up een persoonlijke frustratie wil oplossen. Veel nieuwe bedrijven starten uit een persoonlijke frustratie. Een van de ondernemers uit het panel begon met kweekvlees omdat hij vlees eten zo lekker vindt, maar het op industriële schaal doden van dieren verschrikkelijk. 

  6. Kijk op een andere manier naar risico. Kijk wat breder en verder. Denk aan managementgoeroe Stephen Covey en zijn boek: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Stel je voor dat je 80 bent en je bent getuige van je eigen uitvaart. Wat wil je dat je gedaan hebt? Wat wil je dat mensen over je zeggen? Als je op deze manier uitzoomt, verdwijnt een deel van de angst voor het nemen van risico. 

  7. Het is wijs om iets na te streven waar je gepassioneerd over bent. De persoonlijke investering – tijd, moeite, mentale ruimte – die het starten van een bedrijf vraagt moet aangevuurd worden door een vurig verlangen.

  8. Wees nederig en vraag om hulp. Laat je trots niet in de weg staan om advies te vragen. Zodra je alwetend denkt te zijn, moet er een alarmbel klinken: het Icarus-effect ligt op de loer. Als het geloof in je eigen formidabele persoonlijkheid je naar hoger sferen brengt, moet iemand je met beide benen op de grond zetten. Gebeurt dat niet, dan word je onbereikbaar of stort je neer. 

  9. Omring je met mensen die je inspireren. Vermijd energienemers en zoek ondernemende mensen die oplossingen zoeken voor problemen.

  10. De status quo is niet acceptabel maar veranderen doe je stap voor stap. Laat je niet ontmoedigen als de stip op de horizon nauwelijks dichterbij lijkt te komen: elke stap die je zet is er een.

  11. Inert zijn – traag, passief, niet in interactie zijn met de buitenwereld – is de vijand van vooruitgang. 

  12. Het is beter om 90% van een moedig doel te bereiken dan 110% van een doel zonder ambitie. Met het moedige doel kom je verder.