De zomer doet haar intrede met hoge temperaturen.

En dat zorgt voor een grote donkere wolk boven Nederland. Een wolk die ruikt naar kolen, spiritus en... worst. Een goed moment dus, om eens in te zoomen op deze grillfavoriet. Facts, figures en fuets.

  • Worst kent een lange en rijke geschiedenis. In het huidige Irak produceerde de bevolking al 5.000 jaar geleden worsten. Door restvlees te zouten en in darmen te drogen bleef het lang houdbaar.

  • De Romeinse keizer Constantinus I en de katholieke kerk verklaarden het eten van worst verboden in het jaar 320. De reden was dat er vaak worst werd gegeten tijdens heidense festivals. Het verzet werd geboren en het eten van worst ging ondergronds.

  • Het wereldrecord voor de grootste Cumberland worst werd gevestigd in 2012. Varkensboer Gary McClure uit het Engelse Broughton-in-Furness maakte in 6,5 uur een in concentrische ringen opgebouwde cirkel van worst met een diameter van 3,3 meter.

  • De vroegste vermelding van worst in de literatuur was in Odyssee van Homerus. Dit legendarische werk stamt uit de 9e eeuw voor christus.

  • Vegetariër geworden maar toch wel zoete herinneringen aan een gegrilde worst van de barbecue? Geen nood. De vegetarische braadworst werd al in 1915 uitgevonden door de latere Duitse bondskanselier Konrad Adenauer. Hij noemde hem de Friedenswurst. In eigen land kreeg hij geen patent op het product omdat een worst zonder vlees nogal gevoelig ligt in Duitsland. Koning George V van Engeland verleende op 26 juni 1915 wel patent voor de sojaworst. Best bijzonder, omdat beide landen op dat moment met elkaar in oorlog waren.