Wildplukken, pluktuinen en voedselbossen zijn al een aantal jaar hip en happening. Het zoeken en verzamelen van eetbare planten en bloemen is ook in de coronaperiode populair. Food Inspiration sprak erover met wildplukker Katja Wezel.

Wie wil leren zijn eigen maaltijd te plukken kan kiezen uit een groot scala aan excursies, (online) workshops en cursussen. Katja Wezel organiseert met haar bedrijf Wilderlust sinds kort wildplukwandelingen door Amsterdam en geeft advies aan chefs en restaurantpersoneel. De populariteit van wildplukken is volgens haar deels te danken aan het groeiende gebruik van wilde planten binnen de topgastronomie. René Redzepi van restaurant Noma** in Kopenhagen maakt zich bijvoorbeeld al jaren hard voor wild eten uit de natuur. Nederlandse restaurants als Choux (Amsterdam) en De Nieuwe Winkel (Nijmegen) hebben regelmatig geplukte producten op het menu. Maar, zegt Katja: “Ook de afgelopen coronatijd zorgt ervoor dat mensen hun ogen openen voor de eetbare natuur.” 

Eetbare planten, gewoon in de stad

Katja’s liefde voor de natuur werd er met de paplepel ingegoten. Iedere zomer spendeerde ze twee maanden bij haar grootouders in Rusland. Katja: “Ik stond daar altijd met mijn handen en voeten in de aarde; boomhutten bouwen en helpen in de moestuin. We gingen ook vaak met een mandje het bos in om paddenstoelen en andere eetbare planten te verzamelen. Binnen de Russische cultuur is wildplukken heel normaal.” Een aantal jaar geleden kreeg Katja van haar vriend een boek over wildplukken waardoor haar interesse weer werd aangewakkerd. Katja: “Dat boek werd mijn bijbel, dag en nacht las ik erin. Ik kwam erachter dat er zó veel eetbare planten gewoon om de hoek te vinden zijn.”

Aandacht voor natuur tijdens de lockdown

Wildplukken is tijdens de coronaperiode volgens Katja nog populairder geworden. “Doordat mensen niet meer op drukke plekken samen kunnen komen en veelal thuiswerken, wordt de natuur een toevluchtsoord. Die groeiende aandacht voor de natuur zorgt weer voor een groeiende interesse in eetbare planten en bloemen. Steeds meer mensen staan stil bij de schoonheid van wat er groeit en bloeit en de bijzondere en mooie smaken van wilde flora. Bij aanvang van mijn wandelingen is het enthousiasme van deelnemers meestal al groot, maar na afloop zijn mensen vaak door het dolle heen. Er gaat niets boven met eigen handen en ogen ervaren wat er bij jou in de buurt voor eetbaars groeit.” 

"Magnoliabloemen zijn heerlijk in een salade"

De smaak van wilde planten en bloemen

Voordat ze als wildplukker aan de slag ging, werkte Katja als kok. Ze vindt het belangrijk om haar cursisten te laten zien wat je zoal kunt maken van zelfgeplukte producten. “Op een wandeling neem ik altijd iets mee om te proeven; een lekkere pesto of siroop.” Ook hoopt ze dat ze met haar wandelingen mensen aan het denken zet over waar eten vandaan komt. “In plaats van gedachteloos door de winkel te lopen en allerlei ingevlogen spullen in je kar te gooien, kun je ook lokale wilde planten gebruiken om bijzondere gerechten te creëren. De magnolia bijvoorbeeld, die staat in veel Nederlandse tuinen. De blaadjes smaken pittig en doen denken aan gember. Je kunt ze gebruiken voor siroop, ijs of rauw in de salade.

In 2013 liep René Redzepi samen met de Nederlandse wildplukker Edwin Florès en honderd fans door het Vondelpark voor een wildplukwandeling. Klik hier voor de throwback video.