3 innovatieve start-ups tegen foodwaste

Waarom gooien we dagelijks in Nederland 130.000 broden weg? En jaarlijks 350 ton oesterzwamsteeltjes? Er wordt veel onnodig verspild. Gelukkig hebben start-ups het antwoord.

 

Zwarma en pulled paddo

Jaarlijks worden zo’n 350 ton oesterzwamvoetjes (steeltjes) weggegooid in Nederland. Botanic Bites uit Eindhoven redt deze voetjes en grilt ze. In restaurants - maar ook thuis - kan er saté, gyros, shoarma of pulled paddo van worden gemaakt. Naast de oesterzwammetjes redt Botanic Bites ook andere groenten die worden verwerkt tot vleesvervangers.

 

Broodnodig

Bakkers bakken vaak bewust teveel brood. Dit doen ze om het schap mooi te vullen en om altijd ‘ja’ te verkopen. Helaas worden er daardoor dagelijks in Nederland zo’n 130.000 broden niet verkocht. De makkelijkste oplossing? Weggooien. Niet bij het Amsterdamse bedrijf De Tweede Jeugd, die in samenwerking met een aantal bakkerijen het overschot aan brood ophaalt. Ze geven ze een tweede jeugd in de vorm van tosti’s, crostini’s en broodpudding.

 

Plak er twee weken op

Plak een sticker op een banaan, mango, avocado, sinaasappel, kiwi, peer of appel en het stuk fruit blijft twee weken langer houdbaar. Het Amerikaanse bedrijf StixFresh is het brein achter deze magie. De bovenkant van de sticker bevat natuurlijke ingrediënten die een beschermlaag rondom het fruit aanbrengt en zo het rijpingsprocess vertraagt.

©StixFresh

Meer start-ups bekijken die strijden tegen verspilling? Check het nieuwste digitale magazine.