Christian Oudijk, CCO van Vermaat, vertelt hoe tijdens de lockdowns in razend tempo werd geschakeld naar delivery. Dark kitchens werden snel het nieuwe normaal. Vermaat, eigenaar van gerenommeerde restaurants en foodmerken, opende er in Amsterdam eentje van 1600 vierkante meter. Van hieruit deelt het bedrijf zijn topsmaken met heel het land.

Coverfoto: Christian Oudijk, Vermaat. Op de foto's: Hemel & Aarde Box, chef Vito Reekers en Rijks Make Away box.

“Dark kitchens zijn absoluut een van de grote disrupties in food. Ontwikkelingen in de technologie brengen een hoop veranderingen op gang. En delivery is een van de eerste onderdelen van onze markt die snel verandert. Iedere horecazaak binnen ons bedrijf had binnen een paar weken na de eerste lockdown de delivery in bedrijf. Wij waren er snel bij en leerden noodgedwongen in korte tijd extreem veel.”

“We hebben de afgelopen tijd een dark kitchen van 1600 vierkante meter neergezet in Amsterdam. Dat hebben we gedaan omdat we geloven in de kansen op deze markt, met name voor het bedienen van bedrijven. We zijn het platform www.voila.kitchen gestart om daarmee lunches en ook andere momenten op de dag aan te bieden voor de zakelijke markt. We zullen anders gaan wonen, leven en werken en daar hoort ook een nieuwe benadering bij van de zakelijke markt.”

“Dark kitchens zijn absoluut een van de grote disrupties in food. Ontwikkelingen in de technologie brengen een hoop veranderingen op gang.”

“Het gaat over gerechten die well-being en de productiviteit verhogen, zonder dat je per se gebruik moet maken van een bedrijfsrestaurant. Daarnaast geloven we in kansen bij bedrijven en bedrijfsomgevingen met de koffie van ons merk STACH. We zullen minder vaak op kantoor zijn, maar dan is er wel ruimte voor een bijzondere koffie(delivery) die de automatenkoffie van het gemiddelde kantoor ontstijgt.”

“We hebben een professionele back-end gericht op kwaliteit en ook veiligheid. We zijn in staat dit op een professionele manier te organiseren in onze keukens. Aan de voorkant proberen we flexibel, creatief en ondernemend te zijn om zodoende in verschillende outlets, verschillende oplossingen te bieden. Onze organisatie is eigenlijk hybride. We hebben ondernemers aan de voorkant op de onze locaties en een professionele back-end van een groot bedrijf .”

“Via onze dark kitchen, kunnen ook mensen buiten de Randstad straks thuis genieten van onze high-end restaurants in Amsterdam.”

“Wij zien na de heropening veel kansen om meer gasten te bereiken met dark kitchens. Onze high-end restaurants in Amsterdam trekken niet zo snel gasten van buiten de grote steden aan. Alhoewel die ook graag een keer willen meemaken wat die keukens te bieden hebben. Doordat wij een dark kitchen hebben, zijn we straks in staat om na de lockdown de mensen in heel Nederland te laten genieten van een avond uit, maar dan thuis, en is het mogelijk die mensen thuis te bedienen op hoog niveau. De markt wordt groter dankzij dark kitchens.”

Over Vermaat

Vermaat Groep is specialist in horeca op maat. Met een team van creatieve, culinaire professionals werkt het bedrijf elke dag aan unieke oplossingen voor de horeca, catering- en retailmarkt. Vermaat ontwikkelde zich sinds 1978 van delicatessenwinkel tot innovatieve speler in de Nederlandse wereld van eten en drinken. De no-nonsense mentaliteit en focus op continuïteit vormen de basis, waarmee Vermaat met frisse blik de dynamische wereld van nu binnenstapt.

 

Lees hier deel 4 van de serie verhalen over dark kitchens.