Aankomende week vindt Food Inspiration Days Outdoor ‘23 plaats. Ons jaarlijkse inspiratie-event, dit jaar op het erf van boerenbedrijf Remeker. Gedurende twee dagen trekken zo’n 1.200 foodprofessionals naar Ede. Uiteraard zorgen wij samen met onze partners voor een fantastisch aanbod van eten en drinken. Maar dat doen we wel zo klimaatneutraal mogelijk. We gooien niks weg, en we gaan echtscheiden!

Vanaf 2024 is het bij consumptie ter plaatse verboden om plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij er wordt gezorgd voor een goede inzameling en hoogwaardige recycling van die producten. Per 1 juli 2023 geldt dat al voor delivery- en afhaalgerechten. Lees hier meer over de nieuwe plasticregels »

Vanuit Food Inspiration lopen we vooruit op die regelgeving. Op Food Inspiration Days Outdoor ‘23 presenteren we een no waste en hoogwaardige recycling stroom van disposables, bekers en voedsel(resten).

Food Inspiration Days Outdoor '21

Composteerbare disposables

Alle disposables die tijdens Food Inspiration Days Outdoor ‘23 voor voedingsmiddelen gebruikt worden, zamelen we in. Ze zijn afkomstig van onze partner Conpax. Tijdens het evenement zetten we CARTON360 in, een proces waarmee je met voedsel vervuilde cellulose verpakkingen recyclebaar kunt maken. Eenmalige cellulose verpakkingen kunnen na gebruik door middel van composteren als grondstof verwerkt worden. Dat doen we ook op de Days. De voedselverpakkingen worden verwerkt tot compost, waarop zelfs plantjes kunnen groeien.

Composteerbare voedselresten

Ook voedselresten kunnen verwerkt worden in CARTON360. Ze worden ‘bokashi’ gescheiden en verwerkt tot compost, net als de disposables. Aan het einde van het event krijgen alle bezoekers een plantje mee naar huis dat gekweekt is op deze grond. Van grond tot mond, weer terug naar de grond. Daarmee is de cirkel rond.

Fermentatie van reststromen bier en brood

Samen met fermentatie-expert Christian Weij geven we de reststromen van bier en brood een tweede leven. Weij gaat deze fermenteren. De reststromen van het bier worden verwerkt tot bierazijn, van het ongebruikte brood maken we miso. Benieuwd hoe dat smaakt? Tijdens Food Inspiration Days 2024 zullen we deze serveren!

Fermentatie-atelier van Christian Weij tijdens Food Inspiration Days Outdoor '21

Donatie van onaangebroken voedsel

Al het niet aangebroken voedsel zamelen we in en doneren we aan het einde van beide dagen aan de Voedselbank. Zo zorgen we ervoor dat er geen eten wordt weggegooid.

Recyclebare frisdrankglazen

Alle plastic bekers die we tijdens Food Inspiration Days Outdoor '23 gebruiken zijn afkomstig van Paardekooper en gemaakt van mono-materiaal, namelijk van rPet, wat staat voor gerecycled PET. De bekers zijn 100% recyclebaar. In samenwerking met CircularPET worden ze omgesmolten en worden er nieuwe bekers van gemaakt. Zo wordt het materiaal steeds opnieuw gebruikt en belandt er geen plastic in de natuur.

Inzameling van zero waste bekers tijdens de Food Inspiration Trendsummit

Herbruikbare koffiebekers en wijnglazen

De herbruikbare koffiebekers en wijnglazen die we gebruiken tijdens Food Inspiration Days Outdoor ‘23 zijn ook afkomstig van Paardekooper. Deze zamelen we in en wassen we af, zodat ze opnieuw te gebruiken zijn.

Recyclebar waterflesjes

Alle waterflesjes die we tijdens Food Inspiration Days Outdoor '23 gebruiken zijn afkomstig van Coca-Cola. Ze worden ingezameld in zogenaamde petmannen. Ze gaan retour met Coca-Cola, die ze omsmelt en er weer nieuwe flesjes van maakt.

Een petman voor inzameling van plastic flesjes tijdens de Food Inspiration Trendsummit

De Echtscheiders

Op het terrein van Food Inspiration Days Outdoor ‘23 staan verschillende inzamelpunten. De mensen uit ons team, de Echtscheiders, zorgen er voor dat alle verpakkingen en voedselresten in de juiste bakken worden verzameld en de afstromen goed uit elkaar gehouden worden. We gaan echtscheiden! Wie wil dat nou niet? :-)