De Chileense overheid neemt rigoureuze maatregelen om de obesitas epidemie tegen te gaan.

Suiker is slecht voor je. Zo slecht - volgens de Chileense overheid - dat het bijna te vergelijken is met roken. Het zuid Amerikaanse land kampt met een serieuze obesitas epidemie en is bezig met verregaande veranderingen door te voeren om het eetpatroon van Chili’s 18 miljoen mensen drastisch te veranderen.

 

Reclame aan banden

Een van de maatregelen in de Chileense wet is bijvoorbeeld het verbod op reclame voor ongezonde producten. Tijdens televisietijd die gericht is op kinderen mogen er geen reclames uitgezonden worden voor bijvoorbeeld snoep of sterk gezoete cornflakes. De wet gaat echter nog verder door welbekende mascottes - zoals Cheeto’s Chester de cheetah en het Nesquick konijn - niet meer toe te laten op verpakkingen. Ook zijn producten zoals Kinder Suprise helemaal verboden.

Waarschuwingslabels

Producten die een hoog gehalte suiker, zout, verzadigde vetten, of veel calorieën bevatten zijn verplicht een zwart waarschuwingslabel te plaatsen. Het is bijna te vergelijken met hoe de waarschuwingslabels op tabakswaar ooit begonnen zijn. Het is nog net geen ‘suiker is dodelijk,’ al noemen prominente voorstanders van de wetgeving suiker wel ‘het vergif van deze tijd’.

Hoog nodig

Als je naar de statistieken kijkt is het niet verwonderlijk dat deze verstrekkende maatregelen genomen worden:

  • Driekwart van de Chileense volwassenen heeft overgewicht

  • De helft van kinderen van zes jaar oud is te zwaar

  • De kosten van obesitas waren €650 miljoen in 2016. Dit is 2,4% van alle zorgkosten en stijgende.

 

Verzet en navolging

Grote voedselproducenten zijn natuurlijk niet blij met dit soort regels van bovenaf, maar opvallend is wel hoe ver de bedrijven bereid zijn te gaan om bijvoorbeeld de labels te vermijden. Ruim 20% van alle producten die in Chili worden verkocht zijn aangepast om de gevreesde zwarte stickers niet te hoeven voeren. En hoewel de felle tegenstanders de overheid beschuldigen van ‘voedselterrorisme’ is de Chileense aanpak een inspiratie voor andere zuid-Amerikaanse landen. Ecuador en Brazilië zijn druk bezig eigen regels vorm te geven geïnspireerd op Chili.