In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Stadsbrouwerij RoodNoot in Utrecht, een sociale bierbrouwerij gevestigd in een prachtig monumentaal boerenpand.

De ondernemers

Voor Wil Verhoeven (66) is dit zijn allereerste horecazaak ooit. Samen met vier compagnons opende hij in mei 2022 Stadsbrouwerij RoodNoot in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. “Alle vijf hebben we geen horeca-ervaring en doen we dit vooral omdat we het heel leuk vinden. Vier van ons werken daarnaast nog in de zorg waar de restaurants over het algemeen vrij klinisch zijn. In Stadsbrouwerij RoodNoot brengen we graag meer warmte en sfeer. Uiteraard wel met een knipoog naar onze achtergrond door het sociale tintje in de bedrijfsvoering.”

Het concept

“Wij zijn De Prael van Utrecht. Een sociale brouwerij die zijn oorsprong heeft in Amsterdam. We geloven in betekenisvol werk en bieden ‘onze deelnemers’ graag een leuke baan in het restaurant, de keuken of in de brouwerij. Er werken ongeveer acht mensen per dag met een achtergrond in de psychiatrie. Dat kan een jarenlange burn-out zijn, maar ook een verslaving. Een aantal zit er nog in, anderen hebben hun traject net achter de rug. Wat de achtergrond ook is; ze hebben behoefte aan een dagstructuur. Die bieden wij met liefde. Er hangt hier een relaxte sfeer. Bij ons mag een dienblad trillen en kan er eens iets misgaan met je bestelling. Die fouten gunnen gasten ons ook. Onder begeleiding van De Prael brouwen wij bekende recepturen zoals hun Weizen en Tripel. Daarnaast brouwen we eigen RoodNoot-bieren. Herkenbare bieren zonder alle gekke kruidencombinaties die je tegenwoordig ziet. Gewoon lekker en doordrinkbaar. Voor de liefhebbers serveren we pubfood zoals burgers, saté en borrelgarnituur.”

De naam

“Het van oorsprong boerenbedrijf is in 1880 gestart door boer Toon en boerin Door. Omdat zij geen kinderen hadden, erfde hun knecht het bedrijf. Hij heeft als hommage hun namen getwist en er RoodNoot van gemaakt. Sommigen zullen de naam ook herkennen als een paardenras. Dat ras werd hier vroeger ook gefokt. Tot 2002 was dit een actief boerenbedrijf. Daarna vestigde cultuurgezelschap ‘RoodNoot’ in het pand en sinds mei van dit jaar is het een stadsbrouwerij. Het monumentale pand is het afgelopen jaar flink verbouwd en verstevigd, maar de uitstraling en originele elementen zoals de bedstee, luiken en de schouw (check het mannentoilet) zijn in tact gebleven. Verder zie je aan de zijkant bij de ingang dat het gebouw behoorlijk bol staat. Dat hebben we zo gehouden. Een mooie bierbuik vinden wij.”

De locatie

Je vindt de stadsbrouwerij vanaf het centrum gezien aan het einde van de gele boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tegenover Jacobs Douwe Egberts. “Nu nog een beetje verstopt tussen alle bouwprojecten, maar het wordt echt gaaf”, belooft Wil. “Samen met zes andere organisaties, zoals Pathé en stadslab RAUM, brengen wij cultuur en gezelligheid in deze relatief nieuwe wijk.”

Tip van Wil

“Er treden regelmatig bands op. Als het kan op ons prachtige terras en anders binnen. In de toekomst nodigen we dj’s uit zodat het dak eraf gaat in de weekenden. Mijn besteltip? Een frietje stoofvlees met een RoodNoot-bier. Simpel maar erg goed!”

Zelf bezoeken?

Stadsbrouwerij RoodNoot: Oude Vleutenseweg 33, Leidsche Rijn, Utrecht

Openingstijden:
Wo & do: 16:00-23:00 uur
Vrij: 15:00-00:00 uur
Zat: 14:00-00:00 uur
Zon: 14:00-20:00 uur

www.stadsbrouwerijRoodNoot.nl

Benieuwd naar nog meer cool concepts in Utrecht? Check onze gratis online cityguide!

---

Bekijk hier het Cool Concept van vorige week: V Pizza in Antwerpen