Vandaag is het nationale pannenkoekendag..

En dat is niet alleen feest voor kinderen, het is ook uitstekend nieuws voor horecaondernemers. Een ode aan deze margemaker in feiten en cijfers!
 

  • Hebben pannenkoeken de beste marge van alle gerechten? Eieren zijn er in alle soorten en maten. Laten we een ei uit de bovenkant van de markt kiezen: daarvoor rekenen we 30ct per ei. En we hebben er 10 nodig om ongeveer 100 pannenkoeken te maken. Daarnaast zo’n 5 liter melk à €5,- en 2,5 kilo bloem. Dat kost ongeveer € 1,-. Voor rond de 9 euro en een snufje zout, kun je dus 100 naturel pannenkoeken bakken. Een naturel pannenkoek kost met gemak € 5,-.

  • In 1994 bakten initiatiefnemers in Manchester een pannenkoek met een doorsnede van ongeveer 15 meter. Het gevaarte woog rond de 3000 kilo. Er waren hijskranen voor nodig de pannenkoek te laten zien aan het publiek.

  • Volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen waren er in 2018 384 pannenkoekenrestaurants in Nederland. Dat lijkt aardig wat, maar die andere klassieker: de Chinees, steekt daar met rond 1100 restaurants nog altijd met kop en schouders bovenuit.

  • Van Spronsen berekende ook gemiddelde besteding van gasten in een pannenkoekenrestaurant. Deze bedraagt per bezoek, per gast ongeveer € 11,-. In de fastservicesector ligt dit gemiddeld op € 6,- en in de restaurantsector op € 17,-.

  • De lekkerste pannenkoeken van Nederland vind je in Enschede. Mister Pancake-eigenaar Michel Nachtegaal won deze kinderjuryprijs tijdens de Horecava in januari.

  • De (tijdelijk) drukst bezochte pannenkoekensite van Nederland, en waarschijnlijk ter wereld?: pannenkoekenhuisdeklomp.nl. In 2018 maakte Arjen Lubach tijdens satirisch programma Zondag met Lubach een item over de site investindutchhousing.nl. Om buitenlandse investeerders die de prijzen van Nederlands vastgoed opdrijven op het verkeerde been te zetten, ontwikkelde hij de vergelijkbare sites investindutchhousing.eu en investindutchhousing.com. Beide sites linkten de potentiële investeerders naar iets typisch Nederlands: de site van het pannenkoekenhuis in Best. Na de uitzending bezochten ruim 40.000 bezoekers de site. Op een normale dag trekt de pagina van De Klomp ruim 100 bezoekers.