Christophe de Warrimont startte in de coronatijd een nieuw bedrijf: SnoepGroen, een online webshop en pop-up winkel in Amsterdam met in het assortiment natuurlijke en plantaardige snacks en delicatessen. Juist in tijden van crisis liggen er volgens De Warrimont kansen.

Verkoop hoogsegment thee stagneert

Voordat COVID-19 ook in Nederland toesloeg, was De Warrimont werkzaam bij Seven Steps to Heaven, een vertical farming bedrijf dat kruiden en producten voor het hogere segment van foodservice produceert. De Warrimont: “Met een klein team hadden we net een aantal bijzondere kruidentheeën ontwikkeld die we succesvol hebben gelanceerd op de Horecava. We hadden een mooi bestand aan klanten – waaronder sterrenzaken als Eden in Valkenswaard en Zarzo in Eindhoven – die onze producten serveerden. Maar door het coronavirus kwam alles stil te liggen. Van de ene op de andere dag zakte onze afname letterlijk naar nul. Ineens zaten we met mooie producten, zonder afzetmarkt. De theelijn van Seven Steps to Heaven moesten we stil leggen. Ik zag om me heen dat we niet de enige foodproducent waren waarvan hun afzetmarkt verdween. Daar wilde ik een oplossing voor zoeken.”

Lancering plantaardige snacklijn

Nadat de theelijn was stopgezet en er voorlopig geen perspectief was om weer te starten, begon De Warrimont met SnoepGroen. Binnen een paar maanden ontwikkelde hij een webshop. Met SnoepGroen wil hij plantaardige, natuurlijke snacks, snoep en frisdranken op de markt brengen. Klanten kunnen er terecht voor gedroogde vruchten, natuurlijke energierepen, plantaardige chocola, thee en koffie. De ondernemer is van mening dat we de laatste jaren te veel producten hebben verwerkt en bewerkt, terwijl er een breed scala is aan pure producten die te weinig aandacht krijgen. “Ik vind het belangrijk om natuurlijke producten te verkopen, omdat deze veel te bieden hebben. Bovendien is een transitie naar een meer plantaardig dieet ook beter voor het milieu.”

"Met een pop-up blijf ik flexibel en kan ik opschalen wanneer ik wil"

Lokale producten

Het grootste deel van het assortiment van SnoepGroen bestaat uit  producten van duurzame Nederlandse producenten, zoals thee van de Limburgse Blanche Dael en Rinse Appelstroop van Guillaume Henquet uit Eijsden. Maar De Warrimont heeft ook een eigen lijn met snackporties van verschillende soorten noten. “Met onze noten wil ik een alternatief bieden voor bijvoorbeeld een snackreep.” De Warrimont werkt ook voor de notensnacks samen met Nederlandse producenten. “In Nederland produceren we veel minder noten dan we eten, terwijl ons klimaat heel geschikt is voor notenteelt. Met name walnoten en hazelnoten kunnen hier prima worden verbouwd.”

Pop-up tijdens corona

Nadat De Warrimont zijn webshop lanceerde, besloot hij – na een marktonderzoek – een fysieke pop-up store te openen op de Hobbemastraat in Amsterdam. “Ik merk dat mensen onze producten eerst fysiek willen ervaren, voordat ze deze online gaan bestellen. Bovendien kan ik in de winkel betere feedback krijgen en inzicht vergaren in de voorkeuren van mijn klanten.” Een week na de opening van de pop-up store begonnen de cijfers rondom het coronavirus echter weer te stijgen en werden de landelijke maatregelen opnieuw aangescherpt. “Dat was balen. Ik had gehoopt de tweede golf een stuk verder voor te zijn en de winkel wat meer te kunnen vestigen voordat het weer erg stil zou worden in de stad. Op dit moment wordt de winkel vooral in het weekend druk bezocht. Dat wisselt overigens wel goed af met de webshop, waar de bestellingen vooral doordeweeks binnen komen.”

 

"Ik wil een blijvende impact maken op het voedselsysteem"

Flexibel ondernemen

Een crisistijd biedt volgens De Warrimont ook kansen. “Onze pop-up winkel ligt midden in het centrum van Amsterdam. Dat we op zo’n toplocatie kunnen starten ligt echt aan deze tijd. Bovendien zijn er opeens veel meer goede mensen beschikbaar die je willen helpen. Voor corona was er een groot tekort aan personeel in de foodsector, nu staan mensen te popelen. Met SnoepGroen ben ik klein begonnen. Ik gebruik deze tijd om mijn concept te testen en er achter te komen waar mijn klanten behoefte aan hebben. Met een pop-up blijf ik flexibel en kan ik opschalen wanneer ik wil. Hoe de toekomst precies zal lopen weet ik niet, maar ik weet wel dat ik graag een blijvende impact wil maken op het voedselsysteem.”