Op 13 januari verklaarde het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA) meelwormen als eerste insectensoort veilig voor menselijke consumptie. Een grote stap voor een productgroep die kan bijdragen aan een duurzamer dieet. Food Inspiration spreekt met Elselina Battenberg, Head of Communications van Protix.

Foto's: Protix

Protix innoveert op verschillende gebieden snel in producten en ingrediënten van insecten. Battenberg: “De verklaring van het EFSA is goed voor de hele sector. We staan aan de vooravond van een grote expansie. Wij verwachten een sterk sneeuwbaleffect. Deze beslissing betreft alleen meelwormen. Maar nu zullen ook relatief snel andere soorten insecten goedgekeurd worden, zoals sprinkhanen en kevers. Hierdoor wordt het interessanter om te investeren in onze branche, wat zorgt voor meer en betere producten.”

Drie tot vijf jaar

Protix verwacht dat de eerste producten met insecten over drie tot vijf jaar beschikbaar zijn in de supermarkt. Deze voorlopers banen de weg voor een meer algemeen gebruik van insectenproducten – vergelijk het met de markt voor vleesvervangers een jaar of vijf geleden. Het gaat dan niet om producten met insecten verstopt als achtste product op de ingrediëntenlijst, maar voedsel waarbij insecten centraal staan in de marketing.

Protix is niet bang dat consumenten uit afkeer of weerzin insecten weigeren te eten. Battenberg: “De productie van insecten heeft veel voordelen te opzichte van het gebruikelijke vee: er is minder ruimte en minder voer nodig en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Dat verhaal is nu nog te onbekend bij de consument. Er is een groeiende vraag naar gezond en duurzame voedsel. Het is aan onze branche om duidelijk te maken dat onze producten aan die vraag voldoen.” 

Veel toepassingen

Battenberg legt uit dat insecten op verschillende plaatsen in de keten gebruikt kunnen worden. Protix produceert al insecten als voeding voor kweekvis en leghennen. Nu wordt het dus ook mogelijk om meelwormen voor directe menselijke consumptie te maken en verkopen. “Dat kan zichtbaar en onzichtbaar. Van insecten kun je eiwitten en vetten produceren, die je bijvoorbeeld in burgers kan gebruiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om ze als zodanig te eten, bijvoorbeeld gebakken als snack. Daarbij verwachten we dat er de komende jaren ook veel nieuwe toepassingen ontwikkeld worden, voor alle kanalen, van horeca tot retail”, aldus Battenberg.