Ondernemers Samir Doueiri, Richard Dietz en Roderick Meijer openden op 1 december in Amsterdam de eerste fysieke wijnwinkel die alleen Nederlandse wijnen verkoopt. Op dit moment zijn er circa 140 commerciële wijngaarden in Nederland. De winkel heet bob, de afkorting van ‘beschermde oorsprongsbenaming’, het Nederlandse equivalent van de Franse ‘Appellation d’Origine Protégée’. De winkel speelt met lokale wijnen in op belangrijke wijntrends.

Op de foto: Richard Dietz (l), Roderick Meijer (m) en Samir Doueiri (r)

Trend

Wijnwinkel bob speelt met de Nederlandse, lokale wijn in op de vraag naar bijzondere en verantwoorde wijn. Steeds meer wijn is biologisch of veganistisch en ook de populariteit van natuurwijn past in deze trend. Deze typen wijn bieden de consument een goed verhaal en de belofte van een product dat duurzamer is dan veel alternatieven. De Nederlandse, lokale wijnen zijn minder ver vervoerd voor ze op tafel komen, wat leidt tot minder uitstoot van broeikasgassen, zeker in vergelijking met wijnen uit de nieuwe wereld, zoals Chili en Australië. De coronacrisis heeft de aandacht voor lokale producten nog eens versterkt. De Support Your Locals-beweging is daar een goed voorbeeld van. Richard Dietz: “Men ziet nu meer de waarde in van lokaal geproduceerde producten. Met onze winkel willen wij graag bijdragen aan deze bewustwording en tegelijkertijd de lokale wijnboeren ondersteunen.”

Prijs

Aan de duurzaamheid van Nederlandse wijn hangt nog wel een prijskaartje. Nederlandse wijn is nog iets duurder dan buitenlandse wijn van vergelijkbare kwaliteit. Jan-Jaap Altenburg is sommelier en hielp bij het selecteren van het assortiment. Hij vertelt: “Nederlandse wijnen beginnen zo rond de tien euro. Dat komt onder andere doordat arbeid in Nederland duur is en doordat Nederlandse wijngaarden relatief klein zijn, wat de kosten per liter relatief hoog maakt. Maar dan drink je wel iets tofs! Als de consument meer Nederlandse wijn gaat drinken, kunnen de boeren grotere volumes gaan produceren en zal de prijs zakken.”

Kwaliteit

De ondernemers achter bob proberen af te rekenen met het idee dat Nederlandse wijn van slechte kwaliteit is. Altenburg: “Veel Nederlandse consumenten hebben nog steeds het beeld van de eerste Nederlandse wijn, die van mindere kwaliteit was dan buitenlandse wijn. Dat is op dit moment echt niet meer het geval, de kwaliteit is met sprongen vooruit gegaan. In Nederland zijn de afgelopen jaren veel moderne rassen aangeplant, die specifiek zijn gekweekt voor het Nederlandse klimaat. De cabernet blanc, een modern druivenras, is bijvoorbeeld een Nederlands equivalent van de klassieke sauvignon blanc. Ik denk dat maar weinig mensen het verschil kunnen proeven tussen wijn van die twee druivenrassen.”