Drie trendspecialisten presenteerden op de Concepts to watch stage tijdens de Food Inspiration Days een reis van een uur langs verschillende hyperrelevante trends. Van ver weg tot om de hoek en van tech tot traditie. Een van hen was Gijsbregt Brouwer oprichter van de bekende De Buik.

Brouwer bestudeert de horeca al jarenlang professioneel. Zijn ontdekking van de huidige tijd is de restobar: restaurants met een prominente bar, eten op niveau, altijd ruimte voor aanloop, ervaren medewerkers, betrokken eigenaren en zonder al teveel gedoe met gesteven linnen of obers met witte handschoentjes. Craft beers en natuurwijnen zijn naast het goede eten de andere vaste ingrediënten. 

Brouwer: “Restoars hebben iets Frans, de Amerikanen noemen ze Europees, de Britten noemen het new cafés. De kaart is er klein, maar de gerechten zijn hoogwaardig en snel te bereiden. De dranken komen van kleine producenten en divers: wijn, craft bieren, een kleine cocktailselectie en een ruim aanbod alcoholvrij. De zaken zijn uniek, anders en tegendraads. Ze bieden tegenwicht aan de copy/paste formules die de groei van horeca overal vormgeven. Desalniettemin zijn ze in hun eigenheid toch weer herkenbaar. De restobar is het onafhankelijke antwoord op de Instagrammable outlets. De culinaire counterculture die tegen de breed gedragen foodpop culture in gaat. 

Brouwer jureert bij de horecaprijzen van de Entree Awards onder meer de nieuwe categorie restobars. Deze vijf genomineerde bedrijven zijn wat hem betreft stuk voor stuk een bezoek waard.

Bar du Champagne in Amsterdam

Het ‘proeflokaal’ van L’Atelier de Champagne heeft niet alleen veel champagnes per glas of fles maar ook ‘eenvoud in perfectie’ happen. Bar du Champagne is meer dan een champagnebar. Hier eet je uiterst creatieve en uitgebalanceerde kleine gerechtjes vanuit de gedacht ‘less is more’ terwijl er lekkere vibes op vinyl worden gedraaid. Veel champagnes per glas maar je  kunt ook een fles uit het enorm assortiment van het Atelier uitzoeken en deze met een kleine opslag drinken

Café Beurre in Amsterdam

In de Staatsliedenbuurt in Amsterdam opende dit jaar Café Beurre: een laagdrempelige en restobar. De eigenaar is Kim Jongbloed. Hij is enorm fan van - je raad het niet -  boter. Zijn tante Karin Gaasterland - bekend van Cuisine Carine - was betrokken was bij de ontwikkeling van het volledig vegetarische menu.

Café Concours in Utrecht

In de keuken van Café Concours stekt chef Alex Zeelenberg een menu samenstelde met kleine gerechten, zoals ravioli van kreeft, oesters en borrelplanken. De wijnen in deze nieuwe restobar staan uiteindelijk  centraal, en daar zorgt sommelier Nils Regien voor.

Hooked in Tilburg

De kleine gerechten op de kaart bij Hooked zijn geïnspireerd op keukens uit landen als Spanje, Italië, Griekenland en Frankrijk. Denk aan als fruits de mer en hapjes zoals pata negra, en krokante feta met uie marmelade. Dat is wat Giel van Schaaijk, ook eigenaar van RAK en T-huis in Tilburg, baseerde zijn nieuwe zaak op restaurant Botafumeiro uit Barcelona.

La Petite Soeur in Rotterdam

La Petite Soeur is het kleine zusje van Bistrot du Bac. Eigenaren Maartje en Joost van de Braak misten een barretje waar hun gasten heel de dag terecht konden en zijn daarom gestart met hun La Petite Soeur. Vanuit hun bar serveren ze wijnen, cocktails en bieren en allemaal met mooie Franse gerechtjes ernaast.