Er is een hoop te doen rond de boeren in Nederland. Felle protesten zijn de weerslag van een somber toekomstperspectief voor sommigen in de sector. Gelukkig zijn er ook pioniers die een positief geluid brengen en de kansen zien die voor het grijpen liggen. Zoals Aron Nap. Beginnend agrariër die in het Groene Hart experimenteert met hop. “Ik hoop samen met een plaatselijke brouwer binnenkort tot een ultralokaal speciaalbier te komen.”

Aron Nap is opgegroeid op de boerderij van zijn ouders in Kamerik. Een melkveebedrijf dat in harmonie met de natuur probeert te werken. Ondanks die agrarische achtergrond, trok de wereld van hospitality Aron meer. “Ik begon vijftien jaar geleden als afwasser bij restaurant Kameryck hier vlakbij in het buitengebied. Daar werd ik verliefd op de horeca. Vandaar dat mijn studiekeuze viel op de Hotelschool in Maastricht. De bijbehorende stages in binnen- en buitenland verruimden mijn perspectief en ik volgde daarna ook nog een master ondernemerschap in Amsterdam.” 

Intussen is Aron cateraar en ondernemer, maar ook het bedrijf van zijn ouders en het werken met de natuur bleef lonken. “Na mijn opleidingen reisde ik onder meer door Nieuw-Zeeland. Tussen de wijngaarden bedacht ik me dat het misschien wel heel gaaf zou zijn om een wijngaard te beginnen bij ons op het familiebedrijf. Ik kwam er al snel achter dat onze bodem daarvoor niet geschikt is, maar het zaadje was geplant. Tijdens een recente vakantie op Lanzarote dronk ik een lokaal speciaalbier en dat triggerde mij om me te verdiepen in de hop die voor het brouwen nodig is. Toen ontdekte ik dat Nederlandse dorpen eeuwen geleden vaak hun eigen brouwerij en hopteelt hadden.”

Halsoverkop testen

Als Nederland traditioneel een hopland was, moet de bodem dus wel geschikt zijn voor dit gewas. Aron startte direct na thuiskomst uit Lanzarote in het voorjaar van 2022, halsoverkop met een eerste test. “Het seizoen stond al voor de deur, dus ik moest heel snel aan de slag met inzaaien. Ik heb als test zeshonderd vierkante meter hop geplant om te zien hoe het gaat. Nu – begin september – staat de oogsttijd voor de deur en het is een schitterend gezicht. Hop groeit razendsnel en de planten zijn tot wel vijf meter hoog. Het is een kwestie van afwachten wat de oogst opbrengt en wat de kwaliteit van hop is, om te kijken of brouwers er iets mee kunnen.” 

Aron’s interesse in bier komt niet ineens uit de lucht vallen. “Ik ben lid van een bierclub in Maastricht waar ook verschillende brouwers in zitten. Ik heb hen uiteraard gevraagd naar hun mening over het project en ze waren enthousiast over de mogelijkheid hop uit Nederland te verwerken. Veel komt nu nog uit het buitenland, terwijl Nederland een prima klimaat heeft om hop te telen.”

Boerenversneller

Om zijn nieuwe project een krachtiger kans van slagen te geven, meldde Aron zich aan bij de Boerenversneller van Food Hub. Een accelerator-programma voor startende boeren die hun businessmodel snel op orde willen krijgen. “Ik ontmoette Lieke Tegels van Food Hub in Nieuw-Zeeland. Zij wees me op het programma waarmee beginnende boeren onder leiding van experts en dankzij gedeelde kennis en nieuwe contacten snel kunnen groeien. Ik heb al een groot netwerk in de wereld van eten en drinken en kom dankzij de Boerenversneller terecht in een omgeving waar veel kennis en kunde zit op het gebied van akkerbouw. Bovendien kan ik samen met andere agrarische starters delen waar we tegenaan lopen, zodat we niet allemaal zelf het wiel uit hoeven te vinden.”

Ultralokaal speciaalbier

Plannen krijgen zo snel vleugels en toch lijkt het ook tegenstrijdig: jonge ondernemers die in een tijd van protesten en vol zorgen een toekomst zien in een bestaan als agrariër. Aron vindt dat niet zo vreemd. “Die veranderende omstandigheden bieden juist mogelijkheden. Het is voor pioniers denk ik een mooie tijd omdat er zoveel in beweging is. In het boerenvak, maar ook in de wereld van eten en drinken. De beweging naar gewassen die hier passen is misschien wel een van de routes naar een gezonde toekomst als agrariër. En ik word er zelf heel erg blij van om dit op te zetten en uit te proberen. Het voelt een beetje als een jongensboek om zo’n project te starten. Niets is nog zeker, maar dat is ondernemerschap: proberen, aanpassen en doen.” 

“Ik heb volop plannen om met mijn hop aan de slag te gaan. Volgens mij is de markt voor microbrouwerijen wel een beetje verzadigd, maar ik heb wel contact gezocht met de lokale brouwerij die het blonde huisbier voor restaurant Kameryck maakt. Als de kwaliteit van de hop goed genoeg is, hebben zij wel interesse om daarmee te brouwen. Daarom heb ik ook specifiek de vier hopsoorten geplant die zij voor dat huisbier gebruiken. Het zou toch fantastisch zijn als lukt en Kameryck over een tijdje een ultralokaal huisbier kan schenken.”

“Ik heb ook de domeinnaam Hopsake vastgelegd, want wie weet is het een briljant idee om sake te infuseren met mijn hop. En ik kijk ook verder dan hop alleen. Bijvoorbeeld naar maisbier zoals het populaire Corona: waarom zou ik geen maïs kunnen verbouwen om bier van te brouwen? Er is nog genoeg te ontdekken. Daarnaast ben ik ook nog altijd cateraar en zijn de indrukwekkende hopvelden een perfecte locatie voor een bijzonder event. Echt, er liggen enorm veel kansen.”