"In een uur gingen we van een paar honderd duizend euro per dag naar een paar duizend euro."

Jan Willem Hilbron is directeur Horeca & Hospitality bij cateraar Albron. Wij spraken Jan Willem over wat de coronasituatie voor Nederlands grootste cateraar betekent. 

Hoe is het met je Jan Willem?

"Ik rijd net weg bij de Keukenhof. Het staat er allemaal prachtig in bloei. De deuren zouden afgelopen weekend open gaan. Maar niemand die dat gaat zien. Wij hadden er een heel restaurant gebouwd. Allemaal voor niets. Je kunt je dus wel voorstellen dat de sfeer er op z’n zachtst gezegd niet zo heel uitbundig was."

Wat betekent de corona-crisis voor Albron?

"We zijn in een dag van een paar honderd duizend euro omzet per dag naar een paar duizend euro per dag gegaan. Dat is natuurlijk gigantisch. Wij hebben vier business units takken. De eerste is de Horeca & Hospitality tak, dus wat we bij de Keukenhof zouden doen, maar daar valt bijvoorbeeld ook de catering onder op circuitpark Assen en bij Center Parcs. Vrijwel al die activiteiten liggen nu stil. Dan hebben we de bedrijfsrestaurants. Ook die zijn vrijwel allemaal gesloten. Er zijn er nog een paar geopend op plekken waar nu wordt doorgewerkt, zoals bij de politie en bij Ahold. Ten derde hebben we de voorziening van maaltijden aan bed voor patiënten in de zorg. Daar is nu natuurlijk veel te doen. En dan hebben we nog de verkooppunten in de centrale ruimtes in ziekenhuizen. Bij die punten is het rustig. We mogen natuurlijk alleen open zijn voor afhalen, en hoe gek het ook klinkt, het is nu vrij rustig in de centrale ruimtes van de ziekenhuizen. Toch blijven we wel open, zodat we die service kunnen verlenen aan iedereen die zo hard aan het werk is."

Kan je schuiven met personeel van locaties die gesloten zijn naar de maaltijdvoorzieningen in de zorg?

"Ja dat doen we wel, maar het is marginaal. We hebben zo’n 4.000 mensen thuis zitten, die kan je niet allemaal aan het werk zetten nu. We zijn wel aan het kijken hoe we hen nuttig in kunnen zetten op plekken waar nu handen nodig zijn. Want ondanks dat dit een verschrikkelijke tijd is, is er een enorme bereidheid om elkaar te helpen."

"Alle plannen waar we tot twee weken terug mee bezig waren staan nu in de vriezer."

Hoe ga je als directielid met de situatie om?

"Als je ziet hoeveel werk wij hebben verzet in een hele korte tijd, dat is wel fantastisch. Maar dat is natuurlijk niet waar je mee bezig had willen zijn. Alle plannen waar we mee bezig waren tot twee weken terug staan nu allemaal in de koelkast, of misschien zelfs wel in de vriezer. Het is haast onwerkelijk hoe snel dat is gegaan. Toch zie je nu dat we in een week al van grote problemen langzaam naar de wat kleinere problemen gaan. De grote hamvraag is natuurlijk: hoe lang gaat dit duren? Niemand weet het. Toch willen we positief blijven. We hebben vrijdag met hele team een virtuele borrel gehad via Skype. Daar heb ik iedereen uit het team enorm bedankt voor alle inzet van de afgelopen dagen."
 

Op de foto: Circulair restaurant The Green House, een van de horecagelegenheden van Albron. Foto gemaakt voor de horecasluiting.