In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: Mr. Charlie’s, een fastfoodconcept met locaties in Los Angeles en San Francisco. In alles lijkt de keten op McDonald’s. Het verschil: Mr. Charlie’s is volledig plantaardig.

Het concept

Er zijn veel bedrijven – met name in de fastservicesector – die claimen ‘het gezonde alternatief van McDonald's' te zijn. Er zijn er echter weinig die de vergelijking met ‘s werelds meest succesvolle fastfoodketen zo ver doortrekken als Mr. Charlie’s. De rood-en-gele-kleurstelling is hetzelfde, de huisstijl is vrijwel hetzelfde, de producten zijn vrijwel hetzelfde. Het enige verschil: Mr. Charlie’s is 100% vegan. Op het menu staan producten als Not a Cheeseburger, Not a Chicken Sandwich en Not Chicken Nuggets. Het 'vlees' is afkomstig van Impossible Foods. 

De missie

Het bedrijf noemt zichzelf een sarcastische disrupter. Oprichter Charlie Kim wil met zijn merk een serieus probleem – namelijk het probleem dat we wereldwijd te veel dierlijke eiwitten eten – op een niet-serieuze toon aankaarten. Dat doet hij naar eigen zeggen door de fastfoodketen te herdefiniëren. In het logo is een sip kijkend gezichtje verwerkt. Draai je die frons om, dan zie je een stralende lach. Het logo verwijst naar de huidige situatie in de voedselindustrie: die is niet best, maar zet je de status quo op z’n kop, dan is er hoop.

Mr. Charlie’s wil niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor mensen. In de restaurants krijgen daklozen en verslaafden een kans om een beter bestaan op te bouwen. In samenwerking met organisatie Dream Center kunnen deze mensen zonder horeca-ervaring of gastvrijheidsopleiding in de restaurants aan de slag. 

De locaties

Mr. Charlie’s opende op Valentijnsdag 2022 de eerste locatie in Los Angeles. In december van dat jaar volgde een tweede restaurant in San Francisco. Ook is het merk in beide steden actief in de bezorgmarkt. 

De online hype

Het vegan fastfoodmerk is een instant hype, zeker online. Op Instagram heeft Mr. Charlie's 37,5 miljoen volgers. Op TikTok gaan video’s viral. Miljoenen mensen keken al naar Amerikaanse celebrities en bekende influencers die een hap nemen van een Mr. Charlie’s burger. 

Reactie van de redactie

Natuurlijk wilden wij zelf proeven toen we onlangs in Amerika waren. Reactie van Food Inspirations videograaf Kees van Duinhoven: “F*cking lekker. Dit is echt next level vegan. En het interessante is: als je van zo’n schaalbaar concept als McDonald’s een goede replica maakt, dan zou ook de replica dus heel erg schaalbaar kunnen zijn. Ik verwacht dat we nog veel van deze keten gaan horen en ik kan niet wachten tot ze naar Nederland komen!” 

Bekijk hier de video waarin Kees de Not a Cheeseburger bestelt en proeft bij Mr. Charlie's »

--

Benieuw naar meer cool concepts? Check hier Restobar Rosie in Utrecht »