De oververhitte arbeidsmarkt koelt voorlopig niet af. Daarom is het noodzakelijk excellent werkgever te zijn. Facilitair horecadienstverlener Vitam is van origine al gewend verder te denken dan het product. CEO Marlies Martens maakt zich er hard voor een werkgever te zijn die altijd uitgaat van groei en vertrouwen.

“De mens staat centraal in onze organisatie. Het is best bijzonder dat ik vanuit mijn rol als HR-manager doorgroeide tot CEO en dat staat symbool voor de centrale plek die medewerkers hebben bij Vitam. We staan dan ook voor goed werkgeverschap; we investeren veel tijd en hebben aandacht voor de vitaliteit en ontwikkeling van de medewerkers en de onderlinge verbinding, waardoor zij beter in staat zijn om de missie uit te dragen. In deze branche is het normaal dat we een locatie, bijvoorbeeld een restaurant in een kantoor, overnemen van een andere aanbieder. Het team van die locatie heeft vaak minder binding met de werkgever dan met de mensen van het kantoor waar ze werken. Dat proberen wij vanaf het eerst mogelijke moment te veranderen door met iedereen individueel om tafel te gaan zitten. Om uit te leggen wie wij zijn en wat we doen en willen, maar vooral om te horen wie deze nieuwe collega’s zijn, wat ze belangrijk vinden en waarmee we ze kunnen helpen.”

“Vertrouwen en respect zijn de kernwoorden”

Leren en inspireren

“We geloven sterk in ondernemerschap op locatie. Het is aan ons om de professionele kaders te geven waarbinnen onze teams werken. Verder vertrouwen we erop dat zij met onze trainingen en tools perfect zelf in staat zijn een mooi aanbod te presenteren. Wij verwachten van onze medewerkers dat ze zelf vers koken op locatie. Dan is het onze verantwoordelijkheid ze daartoe in staat te stellen. We bieden ondersteuning door te zorgen dat op iedere culinaire vraag binnen 24 uur een antwoord komt, door ze te trainen en met de inzet van onze Food Pioneers: culinair experts die langsgaan op de locatie om te inspireren en samen te leren.”

Behouden met vrijheid

“We verwachten dat onze locaties zelfstandig inkopen en koken en dat is best bijzonder voor een facilitair horecadienstverlener. Ik weet niet wat er vandaag allemaal wordt aangeboden op onze locaties en dat hoeft ook niemand met ons te overleggen. Uit onderzoeken onder medewerkers komt naar voren dat ze die vrijheid sterk waarderen. Dat is ontzettend belangrijk, omdat het een reden geeft langer bij ons te blijven werken. In een krappe arbeidsmarkt is het net zo belangrijk te behouden als te werven. De autonomie die we vragen, moet wel veilig aanvoelen. Daarom is hier geen afrekencultuur. Vertrouwen en respect zijn kernwoorden in alles wat we doen.”

"Het zou toch raar zijn als ik iedereen vraag vers te koken en dan een broodje kaas eet als ik bij ze lunch?"

Persoonlijk

“Cultuur is belangrijker dan strategie. Daarom werken we hard aan persoonlijke relaties zodat alle medewerkers zich onderdeel voelen van de cultuur en erbij wíllen horen. Dat begint bij mijzelf. Hier op kantoor vergeet ik geen verjaardag, ook niet in het weekend. Als ik naar een locatie ga, stel ik me altijd voor en geef ik het hele team een hand. Vervolgens vraag ik aan de kok op welk gerecht hij vandaag trots is en kies ik zijn of haar aanbeveling. Het zou toch raar zijn als ik iedereen vraag vers te koken en dan een broodje kaas eet als ik bij ze lunch? Wij zeggen altijd dat we groot zijn geworden door klein te blijven. Dat betekent dat we ons moeten verplaatsen in de belevingswereld van al onze medewerkers, ook als de organisatie groeit. Als je je mensen mee wilt krijgen, moet je altijd weten wie je voor je hebt, wat ze plezier geeft en inspireert. Dat maakt zo’n ontmoeting voor mijzelf ook mooier en waardevoller.”