Haantjes, bokken en stieren...

Mannen zijn al jaren het uitschot van de vleesverwerkingsindustrie. De vrouwtjes eten we massaal, maar mannen moffelen we zo efficiënt en goedkoop mogelijk weg. Gelukkig zijn er bedrijven die in deze tijd van we-moeten-minder-vlees-eten de waarde zien van mannenvlees. Chef Jorn Verhoof laat zien hoe je kookt met bokkenvlees. 

Ons voedselsysteem is sinds de jaren 50 getransformeerd naar een productie die zo efficiënt en goedkoop mogelijk is. Het vrouwelijke geslacht van melk- en legbeesten is nuttig, want dat voorziet ons van melk en eieren, mar de mannen niet. Er zijn enkel een paar mannen nodig om voor nakomelingen te zorgen, voor de rest hebben de mannen nauwelijks economische waarde. En dus is hun lot weinig hoopvol. Direct na de geboorte wordt het merendeel van de haantjes vergast, bokken en stieren worden afgevoerd naar mesterijen. 

Gelukkig zetten Anne Reijnders en Jorn Verhoof zich in voor de herwaardering van de man. 

Maaike de Reuver en Nina Slagmolen maakten een reportage voor Print Magazine editie #6 over De Lekkere Man. Meer inspirerende verhalen lezen? Word lid en ontvang 4x per jaar het Food Inspiration print magazine.

Tekst: Maaike de Reuver | Beeld: Nina Slagmolen