Overuren betalen en maaltijden bezorgen...

Het onofficiële begin van het Nederlandse zomerseizoen vol feesten, bier en zon. Welke feiten en cijfers gaan schuil achter deze ‘oranjeste’ dag van het jaar?
 

  • De koning bezoekt dit jaar Amersfoort. De organisatie verwacht tussen de 50.000 en 80.000 bezoekers.

 

  • Amsterdam is het epicentrum van de Koningsdagfeesten. Het CBS berekende in 2018 aan de hand van telefoongegevens hoeveel bezoekers de hoofdstad aandeden. Op het hoogtepunt was Amsterdam zelfs eventjes een miljoenenstad: tussen 15:00 en 16:00 bevonden zich 1,1 miljoen bewoners en bezoekers binnen de gemeentegrenzen. Amsterdam had op dat moment 319.000 mensen te gast. (Bron: CBS)

 

  • Tijdens koningsdag drinken we natuurlijk allemaal een goed glas op de gezondheid van onze voormalige prins pils, de huidige koning Willem-Alexander. Lightspeed, leverancier van horecakassasystemen, deed in 2016 onderzoek en zag dat de bierverkoop ongeveer anderhalf keer zo hoog lag als tijdens een ‘normale’ vrijdagavond.

 

  • Voor de horecaondernemers onder ons: hoe zat het ook alweer met werken en Koningsdag? In principe moeten medewerkers hiervoor worden gecompenseerd in tijd. Elk uur dat de medewerker heeft staan tappen op Koningsdag, krijgt hij een uur vervangende doorbetaalde vrije tijd. Als het niet binnen een half jaar lukt deze tijd te compenseren, krijgt hij of zij een toeslag van 50% over de gewerkte uren.

 

  • We willen natuurlijk allemaal wel eens off the beaten path. Ook als het gaat om Koningsdag. Dus... wat dacht je van Koningsdag in het buitenland? In de Duitse stad Dilleburg vieren de inwoners ook een feestje op de koning. De wieg van de zeer vroege Oranjes stond in Duitsland. Daarom zijn ze immers ‘…van Duitschen bloed…’

 

  • Blijkbaar hebben we tijdens de verjaardag van onze koning geen tijd om te koken, want de Nederlandse vereniging van maaltijdbezorgers (NLVVM) wrijft zich ook in de handen bij de gedachte aan koningsdag. Vorig jaar voorspelde de organisatie dat de extra omzet 200% zou bedragen. 3 keer zoveel omzet als normaal dus. En met de stijgende aandacht en de groeiende markt voor delivery, zou het dit jaar zomaar nog wat hoger uit kunnen pakken.