1 ei en 2 glazen melk, dat is volgens Ruud Zanders de hoeveelheid eiwitten die een mens gemiddeld dagelijks moet eten.

Ruud is een van de oprichters van Kipster, naar eigen zeggen de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld.

Veel voor wEInig

Ruud: “Ik ben opgegroeid in het pluimveebedrijf van mijn ouders. Hun doel was: zo veel mogelijk eten maken voor zo laag mogelijke kosten. Inmiddels zijn we 50 jaar verder. De consument is veranderd en het idee over hoe we met de wereld om moeten gaan ook. Toch is de intensieve veehouderij voor het grootste gedeelte nog gericht op dat doel om zo veel mogelijk eten te maken voor zo laag mogelijke kosten.”

Het hele eieren eten

Er bestaan op de wereld twee soorten gronden: vruchtbare en marginale gronden. Vruchtbare gronden zijn geschikt voor de productie van plantaardige gewassen. Marginale gronden zijn daar niet geschikt voor. Wat je wel met die gronden kunt doen is er dieren op laten grazen. Als je de reststromen van de gewassen gebruikt om dieren te voeden en de dierlijke eiwitten gebruikt als aanvulling op de plantaardige voeding voor mensen, dan houdt de aarde zich wonderbaarlijk goed in balans.

Voor een optimaal gebruik van de beschikbare gronden en grondstoffen moet iedere persoon op aarde per dag gemiddeld 20 gram dierlijke eiwitten consumeren. Dat staat gelijk aan 1 ei en 2 glazen melk. Of een stuk vlees van 100 gram. Op dit moment worden in het rijke westen gemiddeld 70 gram dierlijke eiwitten per persoon per dag geconsumeerd.

Boerenverstand

Er is dus een plek voor dieren in de voedselketen, zolang je maar geen dieren houdt ten koste van de vruchtbare gronden. Vanuit die filosofie startte Kipster, de meest duurzame boerderij ter wereld. Een boerderij die een voorbeeld is voor alle boeren, alle producten en alle consumenten wereldwijd. Die boerderij staat nu in Oirlo.

Quote: "De intensieve veehouderij is er op gericht om zo veel mogelijk eten te maken voor zo laag mogelijke kosten."

Het succes van Kipster

Het antwoord op de vraag hoe het komt dat Kipster zo’n succes is zit hem niet zo zeer in het duurzaamheidsverhaal. Het zit hem in de ondernemers er achter. Ruud startte het bedrijf samen met Styn Claessens, een jonge, Limburgse boer, Maurits Groen en Olivier Wegloop, twee ondernemers uit Amsterdam die al langere tijd actief zijn in de duurzaamheidsbranche. Het boeren doen de twee Limburgers, het op een marketingwaardige manier vertellen van het verhaal achter het bedrijf doen de twee Amsterdammers. En dat maakt dat mensen van over de hele wereld inmiddels naar Oirlo trekken om de boerderij te bekijken. Vanwege de mannenmix legt Kipster een link tussen producent en consument en tussen stad en provincie waar menig boer jaloers op kan zijn.

Waarom is Kipster duurzaam?

  • Kippen houden niet van open vlaktes en niet van regen, maar wel van frisse lucht. Daarom hebben de kipster kippen een overkapte binnentuin met frisse lucht, daglicht, bomen en struiken.

  • 70% van de CO2 uitstoot van een kip zit in het voer. Voer je de kippen met reststromen, dan halveert dat percentage. Kipster kippen worden gevoerd met resten van bakkerijen en met bijproducten van het land, zoals haverdoppen. Het voer concurreert daardoor niet met voedsel dat geschikt zou zijn voor menselijke consumptie.

  • De eierdoos is gemaakt van aardappelzetmeel, cellulosevezels en water. Het doosje vermindert de CO2 ten opzichte van een gangbare eierdoos met zo’n 90%.

  • Waar haantjes nadat ze uit het ei komen vaak direct vergast of versnipperd worden, probeert Kipster ze een goed leven te geven. Ze worden groot gebracht en na 15 tot 17 weken naar een kleinschalige slachterij gebracht, die haanburgers van ze maakt.

  • De boerderij is energieleverend. De 1.097 zonnepanelen op het dak van de boerderij leveren meer energie dan Kipster zelf gebruikt.

  • Kipster houdt alleen witte kippen. Witte kippen zijn beter voor het milieu dan bruine kippen, omdat ze minder voer nodig hebben.