Het is ruim een jaar geleden dat ChatGPT op onze radar verscheen. Generatieve AI-expert Steve Gundrum, Chief Creative Officer bij Mattson, behoorde tot de bètatesters van ChatGPT voor de lancering in november 2022. Volgens Gundrum heeft generatieve AI alles in zich om een revolutie teweeg te brengen in de foodservice-industrie. Onder meer door het verbeteren van de menuplanning, het personaliseren van klantervaringen en het bieden van diepere inzichten in consumentengedrag. Gundrum noemt zes businesskansen en potentiële toepassingen waarmee AI onze foodservicesector blijvend zal veranderen

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Lees ook het eerste deel: vijf toekomstgerichte AI-grondbeginselen voor food professionals

Steve Gundrum is directeur en Chief Creative Officer bij het Amerikaanse bedrijf Mattson. Met meer dan 40 jaar ervaring combineert Mattson trendvoorspelling, marktonderzoek en productontwikkeling om productinnovaties te creëren voor grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie. Samen met de Cornell University heeft Mattson onlangs het Mattson AI Lab@Cornell opgezet voor doorlopend AI-onderzoek.

1. Optimaliseren van de menumix

Chefs en restaurateurs kunnen AI inzetten om hun menu's te verfijnen en hun menumix te optimaliseren. AI helpt bij het bedenken van creatieve receptideeën, het nadenken over nieuwe ingrediënten of kan bereidingswijzen voorstellen die zijn afgestemd op een specifieke keuken. AI kan ook bestaande recepten aanpassen en optimaliseren, bijvoorbeeld zodanig dat de hoeveelheid voedselafval wordt geminimaliseerd. 

AI kan productvergelijkingen maken of alternatieve menuopties creëren, zoals veganistische, meer voedzame, allergeenvrije of duurzame gerechten. Aan de hand van modellen kan AI complexe duurzaamheidsevaluaties uitvoeren op basis van geselecteerde parameters (bijv. CO2-uitstoot, waterverbruik, voedselkilometers) en aanbevelingen doen om de algehele duurzaamheid van een gerecht te verbeteren.

2. Verbeteren van menusuggesties en experiences door gesproken prompts

In de toekomst zullen steeds meer consumenten, niet alleen de early adopters, generatieve AI-apps of -tools gebruiken via spraakopdrachten op hun mobiele devices. Deze spraakgestuurde tools kunnen bijvoorbeeld helpen om menukaarten beter te begrijpen, door onbekende ingrediënten te vergelijken met iets wat ze wel kennen. Het kan ook ingezet worden om een restaurantkeuze te maken in een uitgaansgebied met meerdere opties. Consumenten zullen AI gebruiken als hun persoonlijke assistent en vragen stellen om in te schatten of ze iets lekker of leuk zullen vinden of niet. Dit soort tools wordt overigens nog waardevoller als consumenten hun AI-assistent toestaan om alle eerder gestelde vragen en gegeven aanwijzingen te laten onthouden.

3. Visualiseren van nieuwe menu-items met AI

De verwachting is dat beeldmaken met behulp van AI-tools als MidJourney of Dall-E snel een standaard onderdeel zal worden van het contentcreatieproces. Met deze tools kunnen menuitems, product- en gerechtideeën razendsnel en tegen slechts een fractie van de kosten worden gevisualiseerd. Hoewel het voor veel food professionals heel nuttig is om de basic skills van beeldcreatie met AI onder de knie te krijgen, vereist het omzetten van een ruwe schets in een fotorealistisch beeld nog steeds gespecialiseerde deskundigheid en designskills. Deze technologie kan worden ingezet voor allerlei vormen van beeldcreatie, van sfeerbeeld en menu-visualisaties tot conceptschetsen en het visualiseren van mogelijke productlijnen. 

Foodfoto's gemaakt met MidJourney | met dank aan Steve Gundrum

4. Personaliseren van aanbiedingen

Dit biedt vooral potentieel voor fastservicerestaurants (QSR), koffieketens en drive thrus. Ofwel alle locaties waar gasten regelmatig terugkeren en vaak bestellen op routine. Dankzij de integratie van AI in loyaliteitsprogramma's en Limited Time Offers (LTO's) kan een meer persoonlijke en aantrekkelijke klantervaring worden gecreëerd. Mattson's recente ProtoThink LTO™-engine maakt gebruik van AI om nieuwe kortlopende aanbiedingen te ontwikkelen. Wanneer consumenten aan foodbedrijven toestemming geven om hun historische bestelgegevens te verwerken, kunnen ze gepersonaliseerde suggesties krijgen op basis van hun voorkeuren en eerder bestelgedrag. AI kan het menu-aanbod aanpassen op basis van een mix van factoren, zoals het actuele lokale weer, de bestelgeschiedenis en zelfs persoonlijke gezondheidsdoelen.

5. Menuplanning voor evenementen en catering

AI kan van onschatbare waarde zijn bij de menuplanning van catering op evenementen. Vaak is het menu thematisch ingestoken om aan te sluiten bij de inhoud van het evenement of de behoeften van een doelgroep. Daarnaast zijn er vandaag de dag allerlei dieetvoorkeuren waarmee de keuken rekening moet houden. Wanneer AI wordt uitgedaagd met een gedetailleerde briefing over het event, kan het een innovatief en passend menu-voorstel doen. Denk aan informatie over het thema, programmaonderdelen, de locatie, de demografie en andere voorkeuren van het publiek, maar ook aan mogelijkheden en beperkingen van de keuken, aanwezige apparatuur, en beschikbaar budget. De suggesties vormen geen kant-en-klaar uitgewerkt menu, maar bieden een uitstekend vertrekpunt voor chef-koks en eventorganisatoren.

6. Inzicht in consumentengedrag

Productontwikkelaars, foodstart-ups en marketeers kunnen AI inzetten om diepgaande inzichten te krijgen in het gedrag van consumenten. AI democratiseert de toegang tot marktinzichten, tegen opmerkelijk lage kosten. Mattson maakt met haar zelfontwikkelde Deep Field IQ™-aanpak gebruik van AI om consumentensegmenten te identificeren en persona's te creëren om inzicht te krijgen in gedrag. Het vermogen van AI om gigantische datasets aan te boren en te analyseren levert betrouwbare inzichten op. Naar verwachting zal AI een revolutie teweegbrengen in kwalitatief onderzoek en een cruciale rol gaan spelen bij besluitvormingsprocessen.