Chambre Séparée is met recht een food destination te noemen. Gasten kwamen tot voor kort van over de hele wereld om bij het restaurant van Kobe Desramaults in Gent te eten. Op dit moment is het restaurant, net als alle andere horecagelegenheden in België, gesloten, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf 19 oktober moesten alle restaurants in het land voor vier weken dicht. Chambre Séparée zou op 12 december voorgoed sluiten. Of het restaurant in de tussentijd nog open gaat is nog onbekend. Voordat het restaurant voorgoed uit eigen beweging de deuren sluit een hommage aan een van de meest spectaculaire restaurants van de laatste jaren.

Foto's: Chantal Arnts

Het restaurant is een pop-up, maar dan van het exclusieve soort. Het restaurant heeft slechts 16 zitplaatsen. Aan de buitenkant is de luxe allesbehalve zichtbaar. Het restaurant is gelegen in een oerlelijk gebouw, het voormalig Belgacompand. Een betonnen, verder leegstaande kantoorkolos, aan de rand van het centrum. Een naambordje bij de ingang ontbreekt. Je moet goed zoeken waar je naar binnen moet. Het bekende rode Michelin-bord – het restaurant kreeg al kort na de opening in 2017 een ster – ontbreekt op de pui. Het iconische schildje is onopvallend op een houten schuur gespijkerd die even verderop op het plein voor het restaurant is opgesteld. Desramaults, die ooit leerling was bij Sergio Herman, is een grote naam in België en inmiddels ook daarbuiten. In zijn restaurant In de Wulf kreeg hij al op zijn 25ste een Michelinster.

Voor het Food Inspiration print magazine bracht Marcus Polman een bezoek aan Chambre Séparée. Het hele artikel? Word lid of bestel een losse editie.

No table restaurants

De oervorm van eten aan de bar, met uitzicht op de koks in actie, is de klassieke Japanse sushibar. Het summum op dit gebied is de exclusieve sushibar Hakkoku in Tokyo, met plek voor slechts zes gasten, van chef Hiroyuki Sato die mede de inspiratiebron was voor Chambre Séparée. De overleden Franse topchef Joël Robuchon was de eerste die met L’Atelier de Joël Robuchon het concept van fine dining aan een counter in Parijs introduceerde. Na de start in Parijs zijn er tegenwoordig L’Atelier-vestigingen in wereldsteden als Londen, Bangkok, Shanghai en Miami. In Nederland openden, in januari 2018, Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot Restaurant 212 (één Michelinster), het eerste no-table restaurant in Nederland met slechts 25 zitplaatsen. In Singapore opende het duo Table 65, het Aziatische zusje van 212. 

What's next?

Wat Desramaults gaat doen als hij op 12 december 2020 de deuren sluit? Vastomlijnde plannen heeft hij nog niet. Desramaults: “Ik wil in ieder geval terug naar een natuurlijke omgeving, weg uit de stad. Meer in contact komen met alles om mij heen. Ik heb hier in Gent ruim drie jaar, elke dag, in een afgesloten ruimte gewerkt, vele uren per dag. Misschien laat ik Vlaanderen wel achter me en vertrek ik naar het buitenland voor iets nieuws. Mijn gevoel van vrijheid hervinden. Het lijkt mij spannend om een nieuwe eetcultuur te leren kennen. Op een andere plaats waar ik het terroir nog niet ken. Om een heel nieuw culinair alfabet te leren. Kijken hoever ik daarmee kan komen.” Terug naar het landelijke Dranouter in West-Vlaanderen, waar hij is opgegroeid, is voor hem geen optie. Daar heeft hij te veel herinneringen liggen.