“Hé Google, bestelt ge efkes m’n favoriete pizza…” Stemgestuurde opdrachten zullen hun effect op online orders niet missen. Wat is de impact op uw bezorgrestaurant als voice-devices straks aan één woord genoeg hebben?

Foto door: Google

Volgens een recent onderzoek dat de Nederlandse organisatie Thuiswinkel.org publiceerde, is deze ontwikkeling niet te onderschatten. “We staan aan de vooravond van een grote technologische revolutie die op iedereen invloed gaat hebben en het dagelijkse leven van mensen gaat veranderen,” zegt Thuiswinkel-directeur Wijnand Jongen. "We hebben nu nog de mogelijkheid om dit goed te reguleren, zodat de markt straks niet gedomineerd wordt door enkele partijen."

Kortom, de kwestie wordt: zal de digitale assistent van Amazon straks wel wíllen begrijpen dat je jouw vegan boodschappen door Bio-Planet wilt laten bezorgen en niet door Amazons eigen Whole Foods Market?

Meer smarthomes

Uit het rapport Intelligent Customer Interaction blijkt dat we in onze contreien nog maar aan het begin staan. België is met een aanwezigheid van smart speakers in 20 tot 25 procent van de huishoudens wel veel verder dan Nederland (18 procent). Steeds meer firma's zijn bezig “met het implementeren van voice in hun bedrijf”. In de VS had twee jaar geleden een derde van de huishoudens al smarthome-apparaten. Het percentage zal over twee jaar liggen op bijna 54 procent.

Marktdominantie

"Enkele grote spelers, zoals Google, Apple en Amazon, lopen nu vele passen voor op de rest. Uit het onderzoek blijkt dat zij allemaal de ambitie hebben om dé default assistent te worden. Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat één van deze partijen het alleenrecht krijgt op deze ontwikkeling," vertelt Jongen. "Wij pleiten voor een open netwerk. We moeten ervoor waken dat we niet achter de feiten aan gaan lopen en oog hebben voor marktdominantie, privacy en vertrouwen."

Shell Bloemheuvel

De smart devices beperken zich natuurlijk niet tot thuis. Bureau Euromonitor wees in een onderzoek enige tijd geleden al eens op de enorme mogelijkheden van de woon-werkverkeermarkt. Via smart devices ligt alleen al in de VS in potentie een markt van 250 miljard dollar aan producten en diensten langs ’s heren wegen binnen stembereik. Steeds meer transacties, stelt Euromonitor, zullen vanuit de auto plaatsvinden.

“Hé Google, kunt ge voor mij vast een broodje zalm en een café latte laten klaar zetten bij Shell Romeynsweel?” Vanzelfsprekend betaal ik automatisch en rekent Google mijn reistijd naar het tankstation, inclusief eventueel verkeersongemak, tot op de minuut uit.