De manier waarop we eten wordt niet alleen beïnvloed door ons hongergevoel, maar juist door externe factoren. Google opende eind 2014 het Conscious Café in San Francisco. Het restaurant is er volledig op gericht om de gasten bewustere keuzes te laten maken en om de aandacht te focussen op het eten en op elkaar. 

 

LEARNINGS
Google’s Conscious Café in San Francisco is bedacht door gedragsspecialisten van het Google Innovation Lab for Food Experiences en ontwerpers van EDG Design. Dit is wat we van het concept leren.

- Mensen maken slechte keuzes met betrekking tot hun eten wanneer ze gestrest zijn. Een restaurantomgeving die mensen helpt rustiger te worden - door bijvoorbeeld gebruik van specifieke texturen, verlichting en materialen - leidt tot betere voedselkeuzes.  

- Mensen hebben een sterke hang naar warme en uitnodigende omgevingen.

- Door het kiezen van de juiste designelementen worden mensen zich bewuster van het eten dat ze voor zich op tafel hebben.

- Presenteer eten op een visueel aantrekkelijke manier. Dit dirigeert mensen in de richting van gezondere en plantaardige gerechten. Dit wordt nudging genoemd.  

- Het lichaam neemt de voedingsstoffen in het eten beter op wanneer mensen rustig zijn tijdens het eten. Ook wordt eten dan beter verteerd.

- Wanneer mensen goed eten in een stimulerende omgeving, dan hebben ze een betere start van de dag, middag of avond.

 

PSYCHOLOGISCHE FACTOREN
Proeven gebeurt niet alleen met je mond; de totaalbeleving wordt bepaald door een batterij aan omgevingsfactoren.
 

GEUR
Er gebeurt iets magisch wanneer mensen herkenbare geuren ruiken. Wanneer mensen appeltaart ruiken, dan denken ze vaak aan hun jeugd, hun moeder of oma. Ze krijgen een thuisgevoel. De geur van verse appels doet de lust naar een maaltijd afzwakken. Dit komt omdat mensen appels associëren met ‘even snel iets eten om het hongergevoel uit te stellen’.
 

GELUID
Gasten drinken en eten meer (op een relaxte manier) wanneer ze naar rustige muziek luisteren die zacht aan staat. Harde muziek zorgt ervoor dat gasten meer voedsel eten met veel calorieën.
 

KLEUR
Gasten voelen zich meer op hun gemak ik een ruimte met koele kleuren, zoals blauw, dan in een ruimte met warme kleuren, zoals rood. Door blauwe muren wordt het drinktempo van gasten vertraagd. Rood heeft een omgekeerd effect. Gasten in een rode ruimte drinken meer, maar gaan sneller weg. De kleuren beïnvloeden ook de temperatuurervaring. Een blauwe ruimte wordt als kouder ervaren dan een rode. 
 

VERLICHTING
Helder, fel licht zorgt ervoor dat mensen meer eten in een hoog tempo en bovendien kiezen voor eten met veel calorieën. Zacht, gedimd licht maakt een ruimte gemoedelijk, waardoor gasten langer blijven. Ze eten langzamer, blijven langer en waarderen hun eten meer. 
 

PLEK
Vaak wordt bij het maken van een reservering om een tafel bij het raam gevraagd. Dat is met een reden. Gasten willen rond kunnen kijken. Bij een raam kunnen gasten naar buiten kijken, wat het blikveld vergroot. Gasten die bij een raamtafel zitten blijven langer. Ze eten langzamer en waarderen hun eten hierdoor beter.