In de rubriek Cool Concept zet Food Inspiration wekelijks een bijzonder foodconcept in de spotlights. Kakelvers, opgefrist of evergreen: een concept waar je als foodprofessional geweest moet zijn – of in ieder geval over gehoord of gelezen moet hebben. Deze week: eetbar Fret in Den Bosch.

Het concept

Fret is op het eerste gezicht een ‘eetbar’ zoals er meerdere zijn in Den Bosch. Een restobar, zoals dat in andere steden genoemd zou worden. Een plek waar je heerlijk kunt borrelen en lekker kunt eten. De bar heeft een prominente plek in de zaak, maar in de zomer zit je hier misschien nog wel veel liever op het terras. Wat Fret onderscheidt is het menu: het aanbod is volledig plantaardig.

Het interieur

Het menu van Fret is vegan. Maar Fret wil zichzelf niet als vegan zaak presenteren. Want waar veel vegan concepten een groene huisstijl hebben, kiest Fret voor rode belettering. Op het terras siert een grote regenboogparasol van Vedett. Binnen vind je zwarte tafels en stoelen, design lampjes aan de muur en een terrassovloer. Een interieur dat je vaker ziet bij restobars of eetbars, maar niet ‘vegan’ overkomt.

De eigenaar

Fret wordt gerund door Cynthia Jongenelis, een voormalig medewerker van Eetbar DIT, een populaire zaak van een bekend Bosch horecakoppel. Jongenelis werkt al sinds haar 16e in de Bossche horeca en is daardoor voor velen een bekend gezicht. Ze profiteert dus van aandacht, waardering en steun van haar stadsgenoten.

Het menu

Jongenelis wil met het vegan aanbod van Fret plantaardig eten de nieuwe standaard maken, op een toegankelijke en laagdrempelige manier. Op het menu staan klassieke bistro gerechten als salades en hamburgers, maar ook groentegerechten als ‘to good to beetroot’ (verschillende bereidingen van biet) en aubergine met bulgur salade.

Lees hier meer over vernieuwing in het horecalandschap van Den Bosch »

Tip van de redactie

Fret bezoeken met iemand die het concept niet kent, niks zeggen en kijken hoe lang het duurt voordat die persoon doorheeft dat het menu plantaardig is. Bij mijn gezelschap duurde het een half uur. Pas na twee mimosa’s vroeg mijn gezelschap zich af waarom er eigenlijk ‘scrambled eggz’ op het menu stond, en niet gewoon ‘scrambled eggs’.

Zelf bezoeken?

Postelstraat 37, Den Bosch Geopend van donderdag tot en met zondag van 09.00 - 00.00 uur

---

Benieuwd naar meer cool concepts? Check hier het concept van vorige week, Nomono in Utrecht »