De categorie alcoholvrij is pas net volwassen aan het worden, waardoor het nog zoeken is naar de mooiste producten. Om consumenten en professionals wegwijs te maken startten Wim Boekema en Frederike de Groot in 2021 met de eerste alcoholvrije slijterij in Nederland World of Nix, voorheen Nix en Nix genaamd. De Groot: “We wilden een plek creëren waar we de mooiste producten uit het 0.0 segment samenbrengen.” 

“World of Nix startte een beetje uit eigenbelang,” vertelt De Groot. “Ik had een jong gezin, een drukke baan en wilde daarom bij gelegenheden niet altijd alcohol drinken, maar ik wilde ook niet altijd veroordeeld zijn tot een spa rood op een feestje. Dat terwijl er toen ook al veel producenten bezig waren met alcoholvrije alternatieven.”

In de eerste jaren van World of Nix merkten De Groot en Boekema dat hun klanten vooral op zoek waren naar alternatieven voor dranken waar ze al bekend mee waren. Zoals een 0.0 wijn, alcoholvrije gin, of whiskey. “Om te voldoen aan die vraag werden in de laatste paar jaar mooie vervangers op de markt gebracht.” 

Van 0.0 bier naar elixer

De afgelopen tijd ziet De Groot een shift ontstaan. De markt van alcoholvrij verschuift van één-op-één imitaties, naar alcoholvrij als opzichzelfstaande categorie. “Het zijn nieuwe dranken, die een alternatief bieden voor het moment waarop normaal bier, wijn of een cocktail wordt gedronken." Ze noemt de elixers die de laatste jaren op de markt komen als voorbeeld: zoals de dranken van Three Spirit. “De producenten van dit soort elixers zijn bijna plantenwetenschappers. De makers zijn botanische experts en experimenteren met allerlei soorten kruiden, om dranken te creëren met bijzondere smaken en een bepaalde scherpte. Deze pittige dranken bieden dezelfde ervaring als het drinken van alcohol.”

Hoe zorg je dat je een nieuwe categorie binnen de wereld van 0.0 aan de man krijgt? Volgens De Groot spelen hun winkels een hele belangrijke rol. “Een fysieke locatie zorgt ervoor dat we klanten mee kunnen nemen in het verhaal van bepaalde dranken. Sinds de start in 2021 is World of Nix uitgebreid naar drie locaties, waarvan twee in Amsterdam en één in Haarlem. “We vinden het heel belangrijk om mensen die bij ons naar binnen stappen, veel te laten proeven. We willen uitleggen wat er allemaal te kiezen valt, maar ook op welk moment en waar je het bij kan schenken. Het is eigenlijk een combinatie van educatie en inspiratie.”

Flexdrinkers

“Opvallend is dat veel van onze klanten tussen de 35 en 55 jaar oud zijn, en op zoek zijn naar lekkere 0.0 dranken om af en toe alcohol te vervangen.” Het zijn dus vooral de mindful drinkers die bij World of Nix klant zijn. Bij mindful drinken gaat het om het bewust worden van je gedrag rondom de beslissing om alcohol te drinken, in tegenstelling tot drinken uit gewoonte. “Die flexdrinkerstrend is heel groot aan het worden”, zegt De Groot. “Je hoort het in podcasts en op de radio, je ziet het in bladen en op Instagram en TikTok. Mensen maken de keuze om minder te drinken, of alleen op bepaalde momenten.”

Naast de fysieke winkels vinden De Groot en Boekema het ook belangrijk om een inspirerende en sprankelende webshop te hebben. “Dat betekent gave visuals, maar ook het tonen van recepten. In de kerstperiode publiceerden we een speciaal kerstmenu, met 0.0 drank pairings.”

Alcoholvrij in de horeca

Ook de horeca schakelt steeds vaker de hulp in van World of Nix. Zo werkten De Groot en Boekema al samen met de teams van RIJKS*, Hotel Okura en Ron’s Gastrobar* om hen te helpen met het vinden van alcoholvrije pairings bij bepaalde gerechten. “Zo serveert het RIJKS* op ons advies nu een mooie Hojicha sparkling thee bij een risottogerecht.” In samenwerking met Ron Blaauw creëerde World of Nix zelfs een hele alcoholvrije drankenkaart, zodat gasten meer dan één optie hebben om uit te kiezen. 

Binnen de horeca is steeds meer vraag naar alcoholvrij. “Wij vinden het geweldig dat we sommeliers kunnen helpen bij het samenstellen van een interessante kaart binnen deze categorie. We helpen hen ook met de storytelling aan tafel. Het is fijn als je 0.0 met net zoveel aandacht kunt serveren als een glas wijn, of een cocktail. We gaan de komende jaren mensen vooral kennis laten maken met de mogelijkheden van 0.0, zowel in de horeca, als in onze winkels, maar ook op evenementen waar we met een 0.0 bar staan.”