Op zoek naar memorabel eten en onvergetelijke ervaringen... 

Waarom? Omdat food tegenwoordig een nog grotere determinant is om te reizen dan cultuur of architectuur, blijkt uit onderzoek. Kees van der Most, Trends & Tourism, deed onderzoek naar Food Tourism in Nederland. 

Food als destination
Eten en drinken wordt steeds belangrijker tijdens vakanties. Voor een op de zes bepaalt food in sterke mate de bestemmingskeuze. Veel Nederlanders zien culinaire activiteiten als een aantrekkelijke manier om een vakantiebestemming beter te leren kennen. 

Lokale ervaring
Food tourism omvat een brede range van belevingen. Variërend van uit eten in een restaurant met streekgerechten, het bezoeken van een food festival tot het volgen van wijnroutes. Van alle onderzochte activiteiten worden het eten van streekgerechten en het bezoeken van lokale markten als meest aantrekkelijk gezien. 

Culinaire activiteiten per land 
Per food destination wordt voor andere activiteiten gekozen. Het bezoeken van wijnchateaus en sterrenrestaurants doen Nederlanders relatief vaak in Frankrijk. Food festivals zijn populair in Duitsland en kookworkshops in Italië. Food tours en het thuis eten bij locals worden relatief vaak ondernomen tijdens reizen buiten Europa. 

Italië en Limburg beste culinaire imago
Van de buitenlandse vakantiebestemmingen heeft Italië het beste culinaire imago onder Nederlanders. Nederlanders vinden vooral dat Italianen weten te genieten van het goede leven en dat er van alles in Italië te beleven is rond eten en drinken. In eigen land wordt Limburg gezien als meest culinaire bestemming. Associaties die veel gemaakt worden met culinair Limburg zijn vlaai, asperges, bier en bourgondisch. 

Millennials
De leeftijdsgroep 18-34 jaar en hoger opgeleiden hechten het grootste belang aan food tijdens vakanties. Ze ondernemen vaker culinaire activiteiten, posten regelmatig food-related foto’s op social media en staan meer open voor nieuwe gerechten/drankjes.