Back to the flavor’ is het thema van Food Inspiration Days Outdoor '23 dat dinsdag 20 juni van start ging. Bezoekers konden bij  duurzame gamechangers proeven, leren en ervaren. We zetten een aantal innovaties op een rij. 

Eerlijke ketchup

Op Food Inspiration Days Outdoor serveert De Tweede Jeugd de tosti's met ketchup van The Ketchup Club. Dit zijn ketchups gemaakt van regeneratief verbouwde ingrediënten uit Kenia. The Ketchup Club biedt de boeren in Kenia een afnamegarantie tegen een eerlijke prijs. De saus wordt in Nederland gemaakt. 

Tweede leven koksbuizen 

Chaud Devant geeft oude koksbuizen een tweede leven. Tijdens het evenement presenteerde de leverancier van horecakleding een nieuwe volledig gerecyclede collectie. De Recycled Chefwear collectie is gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder oude koksbuizen en ander horecatextiel. De collectie wordt in Europa geproduceerd. 

De nieuwe kledinglijn ontstaat door ingeleverd horecatextiel te vervezelen en te combineren met andere gerecyclede vezels. 15% van de uiteindelijke stof bestaat uit gerecycled horeca textiel. 52% uit gerecycled PET polyester en 33% uit gerecycled katoen. Oude koksbuizen, sloven en ander horecatextiel zoals tafellinnen en keukendoeken, kunnen binnenkort worden ingeleverd bij diverse verkooppunten van Chaud Devant. 

Tosti’s van De Tweede Jeugd

Benajamin Namane geeft brood een tweede leven. Namane is oprichter van het bedrijf De Tweede Jeugd. Met zijn bedrijf koopt hij onverkocht brood van verschillende bakkers in Amsterdam en Haarlem op, om daar vervolgens tosti’s, crostini’s en croutons van te maken voor de horeca. “Aangezien bakkers iedere dag vers eten in hun schappen moeten hebben, wordt er veel brood weggegooid”, zo vertelt de kok en ondernemer vanachter het tosti-apparaat. “Dat is zonde, want je kan er mooie dingen mee doen. Wij maken voor de horeca acht verschillende diepvriestosti’s, ambachtelijk bereid in eigen keuken, belegd met boerenkazen, huisgemaakte ingrediënten en zuurdesembrood van de bakkers.”  

Plantaardige kaas 

Het plantaardige bedrijf WildWestLand brengt eind deze zomer twee nieuwe semi-harde kazen op de markt. “Het is een moeilijk proces om harde kaas te maken van plantaardige ingrediënten, dus we zijn hier heel trots op.” De kazen zijn gemaakt op basis van lupine, een plant die ook in Nederland kan groeien. Het plantaardige merk WildWestLand is een samenwerking tussen Westland Kaas en Those Vegan Cowboys, het bedrijf van pionier Jaap Korteweg. Er komt een jong belegen vegan kaas met komijn en een variant met Italiaanse kruiden op de markt.

Lees ook: 6 insights over de lupineboon »

Circulair verpakkingssysteem Paardekooper

‘The Returnables’ is een nieuw initiatief van verpakkingsbedrijf Paardekooper. Het concept The Returnables helpt bedrijven om tijdens evenementen herbruikbare verpakkingen te leveren, maar ook om organisaties te ontzorgen op het gebied van het reinigen van de vaat, logistiek en voorraadbeheer. “We willen maatwerk bieden voor organisaties, waaronder festivals, recreatiebedrijven en tankstations, maar bijvoorbeeld ook scholen. Wij zorgen dat herbruikbare spullen worden ingezet, en we houden ook bij hoe vaak het wordt gebruikt”, aldus Clarette Bonebakker van Paardekooper. Het concept werd gelanceerd omdat maaltijdbezorgers vanaf 1 juli niet langer wegwerplastic gratis mogen meegeven in verband met de nieuwe Single Use Plastic-wetgeving (SUP) die in werking treedt. Vanaf januari 2024 geldt dat je op locatie ook geen gebruik meer mag maken van herbruikbare verpakkingen. 

Lees hier meer over de nieuwe plasticregels »

Umami Master burger 

Bezoekers van Food Inspiration Days Outdoor konden dinsdag proeven van de nieuwe Umami Master burger van Salomon FoodWorld. Een burger van gegrilde paddenstoelen, shiitake en gedroogde tomaten. “Groenteburgers zijn booming business. Deze burger hebben we sinds januari. Wij proberen weg te blijven van de wedstrijd om de vleesstructuur na te bootsen. We willen gewoon een lekkere vegan burger serveren met veel smaak”, aldus Salomon Foodworld.

Bonen met Japanse touch in kleurrijk reuzenrad 

Het bedrijf in Japanse smaakmakers, Yama Foodservice, en conservenfabrikant Bonduelle sloegen de handen ineen voor Food Inspiration Days Outdoor. Ze plaatsten een kleurrijk reuzenrad op het terrein, waarin bezoekers gerechten konden proeven in de ronddraaiende attractie. In ieder bakje werd een ander gerecht geserveerd: een almond bubble tea gemaakt met witte bonen, een green curry met edamame bonen, chocolat coated black beans en campari gemaakt met zwarte bonen, en ook een sour mocktail en yuzu gemaakt met tuinbonen. “We wilden kijken hoe we elkaar kunnen versterken”, vertelt een medewerker van Bonduelle. “Op deze manier kunnen we op een ludieke manier ‘back to the flavor’.”