Ik betaal, ik bepaal.

Het ultieme gevoel van onafhankelijkheid. Dat is alleen uit eten gaan als we de zelfbewuste 'alleen-eter' mogen geloven. Ik betaal, dus ik bepaal. Alleen-eten is bewust genieten met oprechte aandacht voor de atmosfeer, de bediening en het gerecht. Luisteren, proeven en ervaren. En daar hoef je niet per se eenzaam voor te zijn. Maar een flinke dosis lef en maling aan de rest is wel gewenst.

Tekst: Britt Boeijen | Fotografie: Angeliek de Jonge

Rens Koelewijn (33), Single
Restaurant Breda, Amsterdam

"Ik ben geen eenzame kluizenaar, geen vreetzak en ik ben ook niet mensenschuw. Integendeel: ik werk gewoon, heb leuke vrienden en sport graag. Toch moet ik soms lachen om mezelf. Het klinkt misschien belachelijk, maar ik houd in Excel bij in welke restaurants ik alleen heb gegeten én waar ik nog naartoe moet. Als ik uit eten wil pak ik mijn lijstje erbij en maak ik een weloverwogen beslissing. Zodra ik een restaurant heb gekozen begint mijn research. Online bekijk ik alvast de menukaart en struin ik de recensies af op Michelin en GaultMillau. Dat is echt onderdeel van mijn hobby.

Het liefst ga ik op vrijdag. Lekker stoom afblazen na mijn werkweek. Ik plan mijn weekenden sowieso nooit vol zodat ik de ruimte heb om lekker alleen te gaan eten als ik daar zin in heb. Alleen dineren is zo lekker rustig. Het is genieten. Met een tafelgenoot zit je soms op een ander level. Dan wil hij alleen een hoofdgerecht terwijl ik gewoon de volle mep wil bestellen. In m’n eentje kan ik vol gas gaan en lekker doen en laten wat ik wil. In mijn eentje bestel ik nooit à la carte, ik laat het liever over aan de chef. Ik zie wel wat er op mijn bord komt. Wijnarrangement erbij en als het even kan nog wat oesters van tevoren. Dan is mijn avond compleet.”

“Als ik moet kiezen tussen alleen uit eten of in gezelschap ga ik liever in mijn eentje”

Soms vraagt de bediening of ik zelf in de horeca werk, of denken ze dat ik een recensent ben. Ik laat ze lekker in die waan. Ook zie ik andere gasten naar me kijken alsof ik eenzaam ben. Daar heb ik echt maling aan. Als ik moet kiezen tussen alleen uit eten gaan of in gezelschap, dan ga ik liever in mijn eentje. En ik schaam me er niet voor. Mijn vrienden en familie kennen me langer dan vandaag."


Guus Thijssen (31), Single
Petit Kitchen & Bar, Bruinisse

"Ik ben enig kind. Ik ben ermee opgegroeid om dingen alleen te doen. Voor mij is het een bonus als er mensen om me heen zijn, maar ik ga er niet standaard van uit. Op reis eet je vaak uit noodzaak alleen. Nadat ik per toeval in een hele goede zaak in New Delhi terecht kwam, realiseerde ik me pas hoe tof dat kan zijn. In je eentje ben je veel alerter op alle smaken, je gaat écht proeven. 

Inmiddels ga ik minimaal één keer per maand uitgebreid alleen uit eten. Ik houd van moderne zaken waar creatief gekookt wordt en waar dus ook veel te proeven valt, zoals hier bij chef-kok Michael van der Kroft. Het alleen-eten begint met aandachtig luisteren en het aanschouwen van de bediening. Ik kijk goed naar de opmaak en vraag ook vaak wat verder door. Ik ben alleen, ik heb de tijd. Dan ga ik goed ruiken en kleine hapjes proeven. Heel gericht. Eerst alle componenten in één hapje, daarna alle componenten los van elkaar.

“In je eentje ben je veel alerter op alle smaken, je gaat écht proeven”

Als alleen-eter moet je wel heel erg van eten en smaak houden. Anders zit je je flink te vervelen. Als je geen bovenmatige interesse voor smaak hebt, dan werkt het niet. Haal dan lekker een frietje. Dan ben je zo klaar en zit je ook vol."


Yvonne Kelatow (62), Gescheiden, vier kinderen en een kleinkind
Café Jakarta, Amsterdam

"Op een gegeven moment was ik het gewoon zat om altijd in gezelschap uit eten te gaan. Met een ander voel ik me soms zó ongemakkelijk. Als ik alleen ga eten heb ik alle vrijheid. Ik deel al zoveel met iedereen om me heen. Als ik dan uit eten ga wil ik even niet delen. Alleen-eten doe ik om tot rust te komen, om even met niemand te praten. 

“Alleen uit eten gaan is echt mijn uitje. Daar teer ik de hele week weer op.”

Het kan me zo opfleuren. Op de momenten dat ik verdrietig ben, kijk ik wat ik in mijn portemonnee heb en kies ik op basis daarvan een restaurant uit. Ik waan mezelf even in een andere wereld. Alleen geniet ik het allermeest. Dan hoef ik geen uitleg of aandacht te geven aan een ander. Ik neem de sfeer, de geuren en de smaken helemaal in me op. Alleen uit eten gaan is echt míjn uitje. Daar teer ik de hele week weer op.

Soms bestel ik een gerecht dat ik niet ken. Dat vind ik zo spannend. Mijn smaak is erg goed ontwikkeld. Ik ben zeer kritisch, net als mijn Indonesische ouders die ook altijd met eten bezig waren. Niks is goed. Maar als het dan een beetje in de buurt komt, dan treed ik eventjes uit mijn lichaam. Dan kan ik ook maar het beste alleen zijn. Als een ander dat ziet begrijpt-ie dat echt niet."


Eugenne Lubbers (34), Getrouwd en heeft twee dochters
Bridges in Hotel The Grand, Amsterdam

"Je eetervaring verandert als je alleen bent. Door gesprekken met een ander wordt je afgeleid. Het is heel gezellig, maar je verliest de focus op datgene wat er op je bord ligt. 

Alleen uit eten is als een theatervoorstelling. Het licht gaat uit en je geniet van de show. Het draait om de aandacht voor het eten. De gedachten die je overspoelen en tegelijkertijd de rust die je ervaart. Het is een moment voor jezelf. Zonder telefoon, zonder afleiding. Je kunt écht proeven en je eigen mening vormen. Het is zo’n oprechte beleving. Voor mij is alleen-eten een kunst. Maar je moet er wel de rust voor hebben en jezelf zo’n moment gunnen.

“Alleen uit eten is als een theatervoorstelling. Het licht gaat uit en je geniet van de show.”

Ik kook thuis wel eens uitgebreid voor mezelf als mijn vrouw en kinderen er niet zijn. Maar dat is anders dan alleen naar een restaurant gaan. Het is toch raar om in je eentje te gaan eten in een goed restaurant. Kijk maar eens om je heen. Alle tafeltjes zijn altijd voor twee of vier ingedekt, nooit voor één persoon. Ik zou willen dat er meer chefs komen die een setting creëren waarbij het niet raar is om alleen te gaan zitten eten."
 

Normaal gesproken delen we via de website geen verhalen uit de Food Inspiration Print magazines. Maar in tijden van corona willen we de horeca helpen door zo veel mogelijk inspiratie te delen. Dus publiceren we in de tijd dat de horeca gesloten is de verhalen uit de print magazines ook online. Dit artikel verscheen in oktober 2018 in editie 2.