Food Inspiration kijkt naar wat we in 2020 willen drinken.

Het zal je niet verbazen dat de drankenindustrie dit jaar ook fikse klappen krijgt. Uit de conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat de winstgevendheid van de drankenindustrie de afgelopen drie maanden op -93,1 procent staat (cijfers augustus 2020). Wat wordt er wél gedronken in 2020? Hoe zit het met de groei van niet alcoholische dranken? De opkomst van de seltzers? Een voorzichtige update.


Op de foto: Een wijncocktail van de hand van Ben Lobos door Nina Slagmolen


Alcoholgebruik

Laten we eerlijk zijn. Misschien is dit niet het jaar om te stoppen met drinken. Daarentegen gaan we noodgedwongen minder uit, wat alcohol voor een groot aantal gelegenheidsdrinkers minder aantrekkelijk maakt. Aan de andere kant zijn er ook mensen die door de stress en onzekerheid meer gaan drinken. Cijfers van het Trimbos instituut laten zien dat die twee groepen ongeveer even groot zijn. Meer dan de helft van de Nederlanders verandert echter niet van drinkgewoonten in coronatijd. In de periode dat de horeca gesloten was is het thuisgebruik overigens ook niet toegenomen. Over de langetermijneffecten valt nog niets zinnigs te zeggen, maar het lijkt erop dat er geen enorme verschuivingen zijn in de vraag naar alcohol.

Laag alcoholisch lijkt een gulden middenweg

Alcoholvrije alternatieven zijn al jaren in opkomst. Met name alcoholvrije wijn vindt zijn weg naar de consument. Deze langdurige trend lijkt niet al te hard geraakt door de coronacrisis. Drankjes met een beetje alcohol lijken echter zelfs een duwtje in de rug te hebben gekregen. Onder leiding van de harde seltzers, overgewaaid van de White Claw Summer in Amerika vorig jaar (White Claw is een populair merk harde seltzer, met een omzetgroei van 250 procent in 2019) gaan we ook in Europa voor de bijl. Met een alcoholpercentage tussen de drie en vier procent zijn deze drankjes net genoeg om voor wat ontspanning te zorgen in een stressvolle tijd, zonder het schuldgevoel.

Bubbels en blikjes

Je moet iets om voor wat vrolijkheid te zorgen in deze tijd. Op drankgebied lijken dat bubbels te zijn. De al genoemde seltzers groeien als kool, maar ook boutique frisdranken en mousserende wijnen (óók alcoholvrij) zijn populair. Ook blikjes zijn terug van (nooit) weggeweest. Niet alleen voor speciaalbieren en frisdrank, maar ook kant-en-klare cocktails/mocktails en zelfs wijn. We zijn klaar met de pretenties en willen gewoon zorgeloos kunnen genieten. De wereld is al moeilijk genoeg, dus als we wijn uit een blikje willen drinken dan doen we dat gewoon. Thuis is dat ook veel makkelijker eigenlijk.