Internationale groei van foodketens en het gebruik van Artificial Intelligence in horecakeukens zijn zonder twijfel twee van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren voor de Europese foodservicemarkt, aldus Katrin Wißmann. Zij is verantwoordelijk voor het programma van de European Foodservice Summit, een event voor Europese foodprofessionals dat dit jaar in september plaatsvindt in Amsterdam. Met Food Inspiration deelt ze de 6 belangrijkste foodservicethema’s, die ook tijdens het event aan bod zullen komen.

1. Internationale groei

Er is een internationale groei te zien van foodketens. Restaurantgroepen die horecazaken overnemen en foodformules die uitbreiden over de grens. Massa is immers kassa. Maar hoewel een snelle opschaling en implementatie van foodconcerns en restaurantgroepen in het buitenland misschien aantrekkelijk lijkt, brengt het ook veel uitdagingen met zich mee op het gebied van mensen, merken en strategieontwikkeling. Consistente groei gedurende vele decennia is voor veel ketens de ambitie, maar wordt slechts door weinigen bereikt.

Grootste foodketens in Europa, naar omzet

Positie

Foodketen

Jaaromzet in miljoenen euro's

1.

 McDonald’s

 €31.500,-

2.

 Sodexo

 €7.774,-

3.

 Yum! Brands

 €7.653,-

4.

 Burger King

 €7.110,-

5.

 Compass Group

 €6.962,-

6.

 Elior

 €4.451,-

7. 

 Domino’s

 €3.800,-

Bron: dfv media group, cijfers uit 2022

2. Investeringsinzichten

Afhankelijk van de groeifase van een bedrijf, zijn er verschillende kapitaalbronnen beschikbaar om het bedrijf te laten groeien. Private equity-investeerders komen meestal aan boord wanneer een merk erin is geslaagd een bepaalde volwassenheid en EBITDA (winst voor aftrek van belastingen) te bereiken. In Europa zijn er steeds meer dergelijke private equity-investerdeers die in restaurantketens investeren die internationaal willen groeien en het succes van het merk nog verder willen stimuleren. (zie ook thema 1). Investeringen in start-ups daarentegen zijn er de laatste tijd een stuk minder dan voorheen. De toekomst van start-ups is wispelturiger dan van grote ketens, waardoor in onzekere financiële tijden investeerders voorzichtiger zijn om daar hun kapitaal in te investeren. 

Ook in Nederland is een afname te zien van het aantal investeringen in start-ups, zo zien de Dutch Startup Association, de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen en staatsfonds Invest-NL. Vooral de grotere investeringsrondes in start-ups blijven uit dit jaar. 

3. Data en Artificial Intelligence

Terwijl sommige bedrijven nog afwachtend zijn op het gebied van de inzet van data en technologie, omarmen anderen de kansen die technologie en Artificial Intelligence bieden op alle bedrijfsgebieden, zowel front- als back-of-house. Het benutten van de gegevens die bedrijven met behulp van dergelijke technologische tools kunnen verzamelen, is voor sommige foodservicepartijen inmiddels de sleutel tot succes.

Lees ook: Hoe kan je als kok ChatGPT gebruiken in de keuken? 

Het gebruik van Artificial Intelligence in de keuken is een van de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende jaren die Food Inspiration signaleert. We beschrijven de transitie van Human Intelligence naar Artificial Intelligence uitgebreid in het Food Inspiration Trend- & Transitierapport. Reserveer het rapport hier » 

4. Dynamische prijzen

Hoewel de strategie waarmee op verschillende tijden verschillen prijzen worden gehanteerd veel wordt gebruikt in hotels, bij benzinestations en onder luchtvaartmaatschappijen, is deze nog vrij nieuw in de restaurantsector. Op rustige momenten laten restaurants volgens dit principe hun prijzen zakken, zodat ze op de dalmomenten extra gasten naar hun zaak trekken. Niet alleen de prijzen zijn daarbij overigens dynamisch, ook de menu’s veranderen vaak mee. Gaat zo’n dynamische menuverandering in de toekomst de standaard worden in de restaurantsector? Volgens Katrin Wißmann wel, de programmamanger van de European Foodservice Summit. Wißmann: "Het is een slimme manier om je omzet te optimaliseren." 

Lees ook: Dynamic pricing, hoe werkt het voor restaurants? 

Driesterrenrestaurant Alinea in Chicago was wereldwijd een van de eerste restaurants die experimenteerde met dynamische prijzen. Middels het online reserveringssysteem biedt het restaurant sinds 2011 gasten de kans om korting te krijgen, als ze op rustigere tijden van de week een tafel reserveren. Het voormalige Spingaren in Amsterdam was in 2017 naar eigen zeggen het eerste restaurant in Europa dat werkte volgens ditzelfde principe van flexibele prijsstrategie. Hoe langer je van tevoren boekte en hoe vroeger op de avond, hoe hoger de korting.

Katrin Wißmann

5. De strijd om het maagaandeel

De strijd tussen foodservice en foodretail is van alle tijden. De consument kan immers maar een keer het geld uitgeven en de maag vullen. Doet die dat thuis – met producten uit de supermarkt – of buitenshuis, in de out-of-home-sector? De middenweg is blurring, waarbij foodretail elementen van foodservice overneemt, en vice versa. Supermarkten proberen hiermee meer nieuwe klantgroepen aan te trekken en een sterkere positie in de foodservicemarkt te verwerven door middel van een aantrekkelijk foodserviceaanbod. Het aanbod van takeaway en on the go producten in foodretail wordt daardoor steeds groter. Tegelijkertijd probeert foodservice in te spelen op de groeiende vraag van de gemaksgeneraties en worden gemak, snelheid en convenience voor foodservicebedrijven steeds belangrijker.

Lees ook: Hoe gaat het met de strijd om het maagaandeel? 

6. Leiderschap

Leiders in de foodindustrie hebben tegenwoordig te maken met diverse uitdagingen, onder andere op het gebied van inkoop, financiële vraagstukken en personele issues. Ook diversiteit is een belangrijk maatschappelijk issue. 30% van de medewerkers zegt wel eens ontslag te hebben genomen omdat zijn of haar werkgever tekort schoot bij het tegengaan van grote maatschappelijke ontwikkelingen, zoals ongelijkheid. De helft van de werknemers overweegt op dit moment ontslag te nemen om die reden, zo blijkt uit de Net Positive Employee Barometer

Op het gebied van leiderschap is ‘eerlijkheid’ tegenwoordig een belangrijke waarde. Vanuit leiderschapsperspectief betekent dat eerlijk zijn over obstakels waar je mee te maken krijgt en het toegeven van fouten die gemaakt zijn in moeilijke situaties. Het kost misschien wat kruim om toe te geven dat je fout zit als leider, maar het levert je uiteindelijk vaak veel respect op.

---

European Foodservice Summit

De 25e European Foodservice Summit vindt plaats op 18 en 19 september in Felix Meritis in Amsterdam. Bezoekes zijn food executives afkomstig uit Europese landen. Sprekers zijn onder andere José Cil, voormalig CEO van de Amerikaanse restaurantgroep Restaurant Brands International, en Paula MacKenzie, CEO van Pizza Express. De Summit wordt georganiseerd door dfv media group, een onafhankelijk mediaplatform gevestigd in Frankfurt.

Food Inspiration Days 

De European Foodservice Summit richt zich op de internationale foodservicemarkt. Met de Food Inspiration Days richt Food Inspiration zich op Nederlandse foodprofessionals. Dit jaar organiseert Food Inspiration het event voor de 15e keer. Het foodservice-evenement vindt plaats in Veghel, op 14 en 15 oktober. Sprekers zijn onder ander AI-expert Jim Stolze, food futurist Chloé Rutzerveld en Marlies Martens, CEO van Vitam, een van de grootste cateraars van Nederland.