Het in New York gevestigde bedrijf Plantega heeft als missie om plantaardig eten voor iedereen toegankelijker te maken. Hoe? Door hun menu's te lanceren in bodega's - een soort Amerikaanse versie van de kiosk en avondwinkel. Hun businessmodel kan praktisch overal worden geïntegreerd, vertelt oprichter en CEO Nil Zacharias, van "kantines tot in winkels".

Zacharias' loopbaan startte niet in food. De eerste helft van zijn carrière was hij werkzaam in de advocatuur, consulting en online reclame. Tien jaar geleden besloot hij zich te focussen op duurzaamheid en lanceerde hij een mediaplatform, publiceerde hij twee boeken en presenteerde hij een podcastshow. "Elk alternatief voor het conventionele voedselsysteem - of het nu biologisch eten, regeneratieve landbouw of plantaardig eten is - begint altijd met de beste intenties, maar vaak slaagt men er niet in om een groot deel van de bevolking te bereiken. Beter eten is er vaak alleen voor degenen die het kunnen betalen.”

"Neem biologisch eten; dat wordt grotendeels alleen verkocht op boerenmarkten, door luxe supermarktketens, bezorgplatforms of fast casual restaurants met een beperkte geografische voetafdruk. We vervallen vaak in patronen waarbij mensen die het meeste lijden onder het dominante systeem, buitengesloten worden van de innovaties die plaatsvinden rondom beter eten. Vaak wordt gezegd dat duurzaam eten een keuze is, maar niet iedereen heeft de privileges om die keuzes te maken.”

Vegan voor non-vegan's

"De oplossing op lange termijn vereist een grote systeemverandering. Ik, of mijn bedrijf gaan dat niet oplossen, maar ik raakte wel gefascineerd door het idee hoe we de beschikbaarheid van gezonder, duurzamer eten een boost kunnen geven op een inclusieve manier. Ons model werkt als volgt: met Plantega bieden we kant-en-klare plantaardige broodjes aan bij bodega's in New York. Door met bodega's te werken kunnen we veel meer mensen bereiken: het maakt niet uit in welke sociaaleconomische klasse je zit, bijna iedereen in New York City winkelt en eet bij een bodega. Het zijn een soort kleine supermarkten, waar ze essentiële producten verkopen, maar waar ook een broodjescounter te vinden is."

"Met Plantega maken we gebruik van de bestaande keukens in bodega’s. Wij stellen een menu samen, kopen de belangrijkste ingrediënten in, trainen de koks, beheren de voorraad en zorgen voor mooie branding en signing.

Wat staat er op het menu?

Plantega creëert plantaardige versies van bodega-klassiekers, zoals sandwiches, burgers en burrito's. Een van hun populairste producten is de sandwich met worst, ei en kaas. In het eerste jaar bood Plantega vier items aan, nu staan er maar liefst 14 sandwiches op het menu.

 • Sausage, Egg, & Cheese
 • Spicy Breakfast Burrito
 • Sausage, Egg, & Cheese Burrito
 • Bacon, Egg, & Cheese
 • Loaded Cream Cheese Bagel
 • Chopped Cheese
 • Cheeseburger
 • Deli Slice Sandwich
 • Fried Chicken Sandwich
 • Chicken Tender Sub
 • Beefy BBQ Sandwich
 • Crispy Fish Fillet
 • Chicken Quesadilla
 • Wicked Meatball Sub

 

"In 2021 zijn we gestart in verschillende wijken in New York. Je vindt Plantega in bodega's in Brooklyn, The Bronx, Queens en Manhattan. We bevinden ons zowel in welvarende buurten zoals Chelsea en de Upper West Side, als in zogeheten food desserts waar bijna nergens een supermarkt te vinden is. Het is gaaf om te zien hoe we onderdeel zijn geworden van de cultuur in deze verschillende buurten. Dat heeft deels te maken met het feit dat we zijn gestart in bodega's, die sowieso iconisch zijn in New York. Een bodega is een winkel waar mensen 's avonds laat een drankje en wat eten halen. Maar in sommige buurten is het de enige plek waar je een vers bereid broodje kunt krijgen tegen een redelijke prijs."

Buurten versterken

"Plantaardig eten wordt steeds populairder omdat het gezonder is; maar gezond is een vaag begrip. Als je onze plantaardige worst-ei-kaas-sandwich, vergelijkt met een bakje broccolisoep of een boerenkoolsalade, dan is ons broodje natuurlijk minder gezond. Maar als je het vergelijkt met wat er normaal gesproken in bodega's wordt verkocht, namelijk de goedkoopste, massa geproduceerde, industriële vleeswaren, eieren en kazen, dan zijn onze broodjes aanzienlijk gezonder. Bovendien verandert de wereld van plantaardig alternatief eten snel, niet alleen vanuit het oogpunt van smaak en textuur, maar ook vanuit het oogpunt van gezondheid en de kwaliteit van ingrediënten. De afgelopen twee jaar zijn we heel selectief geweest over wat er op ons menu belandt.”

"Een ander effect van ons bedrijfsmodel is dat we winkeleigenaren helpen. Wanneer hun klanten namelijk iets van ons menu bestellen, wordt dat met een hogere marge verkocht dan de broodjes uit het conventionele assortiment. Het is fijn om kleine bedrijven te versterken door een kant-en-klare oplossing te bieden, in plaats van een eigen concept te openen en bij te dragen aan gentrificatie.”
"De meeste mensen die onze broodjes bestellen zijn geen veganist of vegetariër. Ze vinden ons menu er mooi uitzien, of worden aangetrokken door wat we op sociale media plaatsen. We organiseren ook bijna iedere week proeverijen buiten de bodega’s. We willen vooral niet te belerend overkomen. We bieden gewoon lekker eten met vertrouwde smaken, in een vertrouwde omgeving.”

Van bodega naar kantine

"Ons doel voor 2023 was om onze verkoop in de winkels te stimuleren en optimaliseren met behulp van data. We werken momenteel vanuit meer dan 45 bodega's in de stad en we verkopen ook een uitgebreid menu met 62 items via verschillende online bezorgplatforms. Voor het bezorgen van eten gebruiken we bodega's als cloud kitchens die opereren onder de merknaam Plantega. Met de gegevens van de verkoop via bezorgplatforms kunnen we achterhalen wat onze populaire items zijn en wanneer en waar ze worden besteld. Hierdoor is onze verkoop de afgelopen zes maanden drastisch gestegen.

"Waar het op neerkomt is dat we het heel gemakkelijk maken voor een bedrijf met minimale keukenfaciliteiten om op een winstgevende manier vers bereid plantaardig eten te verkopen. De komende tijd gaan we onderzoeken hoe we het merk en ons menu kunnen implementeren op andere plekken dan in bodega's, zoals bijvoorbeeld op scholen of in bedrijfskantines."