De digitale eetverkoop is al heel wat jaren de snelst groeiende foodsector. Ook het online bestellen van boodschappen groeide, mede gedreven door corona, de afgelopen periode onstuimig. Tijd voor een tussenbalans. Wat doen de websupers, grote webshops en nichewinkels? Wie zijn de nieuwe spelers? Wat zijn populaire producten? Kortom: wat is de stand van zaken in de virtuele foodbusiness?

Websupers online voornaamste foodspelers

Supermarkten zijn met bijna 3 miljard euro online de voornaamste foodspelers. Net als in de offline wereld is Albert Heijn de grootste partij. De Twinkle 100, een jaarlijkse lijst die de grootste online verkopers van Nederland rangschikt op omzet, taxeert de online omzet van Albert Heijn op 1,6 miljard euro, maar dat is inclusief non-food. Picnic, dat geen fysieke winkels heeft, marcheert snel op met, aldus Twinkle, en boekte een omzet van 550 miljoen euro in 2021. Trek je non-food eraf, dan is de omzet aan eten en drinken volgens de FSIN Food 500 488 miljoen euro.

Meer weten over deze en andere trends in food? Reserveer ons Trendreport. Klik hier »

Nieuwe online spelers

De relatief nieuwe online verssuper Crisp nadert inmiddels een verkoop ter waarde van 200 miljoen euro. Flitsbezorgers Gorillas, Flink, Getir staan in de ranglijst genoteerd voor opgeteld 152 miljoen euro. Getir nam trouwens recent Gorillas over.

Maaltijdboxen

Daarnaast gaan ettelijke honderden miljoenen euro’s om in de bezorging van maaltijdboxen met ingrediënten. HelloFresh is, afgezien van de grote websupers, met een omzet van 455 miljoen euro op de elfde plek de grootste online foodspecialist van ons land, concurrent Marley Spoon (30 miljoen euro) volgt op grote afstand.

Online koffie, wijn en bier

De koffiecupjes en apparatuur van Nespresso zijn volgens Twinkle goed voor 205 miljoen euro omzet. e-Lucious boekt online een omzet van 120 miljoen euro met de verkoop van wijn en koffie via websites als Wijnvoordeel.nl, Wijnbeurs.nl en Koffievoordeel.nl. Maar ook de wijnbestellingen via het platform van TV-presentatrice Astrid Joosten en Librije’s sommelier Thérèse Boer verlopen via e-Lucious.

Andere specialistische spelers in dit domein zijn Drankdozijn.nl en Drankgigant.nl. Aholds slijter Gall & Gall vertegenwoordigt een webomzet van tientallen miljoenen euro's. Beerwulf.com van Heineken verkoopt bier en bierpakketten. Over dranken gesproken: ook MediaMarkt verkoopt koffie in zijn webwarenhuis.

Sportdrankjes en sportvoeding

Een opvallende groeier van recente jaren, zijn de webverkopers van sportvoeding en sportdranken. Een handel waarin via apps vele tientallen miljoenen omgaan. Body & Fit en XXL Nutrition grossieren in eiwitten in zowel poeder- als vaste vorm (repen). Body & Fit heeft zelfs een speciaal assortiment voor vegan sporters.

Drogisterij-achtige partijen als Plein.nl en Vitaminstore.nl verkopen volop superfoods en dieetvoeding. Ook Aholds merk Etos voert een beperkt aanbod healthfoods.

Webshops

Bol.com (Ahold Delhaize) en Amazon.nl zijn de best bezochte webshops van ons land. Bol.com heeft een jaaromzet van 4,1 miljard euro, in de Food 500 taxeert het FSIN dat het aandeel van eten en drinken in die totale Bol-omzet gering is, circa 27,5 miljoen euro. 

Amazon.nl wordt ingeschat op een foodomzet van 7,5 miljoen euro. Vooralsnog lijkt het erop dat bij Amazon vooral grootverpakkingen populair zijn, zoals trays met frisdrankblikjes.

Lees hier meer over de foodomzet van Amazon in verhouding tot andere foodaanbieders »

Gelegenheidsshops en nichewinkels

Websites voor gelegenheidsgeschenken, bloemen en ansichtkaarten zoals Greetz, Euroflorist, Fleurop, Hallmark en Topgeschenken (Toptaarten.nl) verkopen ook wijnen en zoetigheden, zoals gebak, bonbons of chocoladekaarten. En wat te denken van de survivalmaaltijden van outdoorspecialist Bever.nl? Bij YourSurprise kun je cadeautjes personaliseren met een eigen opdruk, waaronder ook de nodige dranken, chocolade en ander snoepgoed.

Daarnaast zijn er vele tientallen nicheshops online. Ze verkopen specifieke dieetvoeding en bijzonder gebak, maar ook specialisten in chocolade doen het online goed. Eén van de grotere nichewinkels op het web is Winkelglutenvrij.nl. Het bedrijf in Amsterdam behaalt een omzet van vele miljoenen.

Meer weten over deze en andere trends in food? Reserveer ons Trendreport. Klik hier »