Zachte stoelen zorgen ervoor dat gasten in jouw zaak meer besteden. Net als zwaar bestek. Klinkt misschien gek, maar volgens neurohoreca specialist Elles van der Vleuten is dat heel logisch. Het heeft volgens haar namelijk alles te maken met onze ervaringen. In dit artikel deelt ze 4 praktische tips die je eenvoudig kunt toepassen in jouw zaak. Daarmee verbeter je de totaalbeleving, wat eveneens je omzet ten goede komt.

Elles van der Vleuten is als eigenaar van Rocket Science Horeca dagelijks bezig met het inzetten van wetenschap om horeca effectiever te maken. Voor Food Inspiration schrijft ze over hoe je inzichten uit de psychologie en de neuromarketing kunt toepassen in de horeca voor meer omzet. In dit artikel gaat ze in op de mogelijkheden van cognitive embodiment.

 

Elles van der Vleuten

De term cognitive embodiment klinkt misschien ingewikkeld, maar het houdt in dat fysieke ervaringen je mentale ervaringen beïnvloeden. Oftewel: wat je voelt, bepaalt wat je denkt. Hoe kun je deze theorie inzetten in jouw zaak om de totaalbeleving te verbeteren? 4 tips. 

1. Zware menukaarten en zwaar bestek

Als sollicitanten hun CV op dikker papier presenteren, worden zij als competenter ervaren dan wanneer dat CV op dun papier is geprint. Onbewust hebben we dus een zwaar = goed associatie. Dit geldt ook voor de menukaart: een zwaardere menukaart (bijvoorbeeld in een map of op een clipboard) wordt over het algemeen als kwalitatief beter ervaren dan een dun papiertje waarop het menu staat vermeld. Eveneens is deze theorie van toepassing op bestek. In een hotel werd hier onderzoek naar gedaan. De helft van de hotelgasten kreeg tijdens het diner licht bestek, de andere helft kreeg zwaarder bestek. Ondanks dat beide groepen exact dezelfde maaltijd kregen, vonden de mensen met het zwaardere bestek het eten significant beter en waren ze bereid zo’n 15% meer te betalen.

2. Duidelijke wc-signing

Mensen met een volle blaas nemen meer doordachte beslissingen. De reden? De controle die ons brein moet uitoefenen op onze blaas leidt ertoe dat ook de controle op andere gedachten en taken wordt vergroot. In een restaurant geldt vaak: hoe beter gasten over hun keuzes nadenken, hoe minder ze besteden en bestellen. Daardoor kan een wc die steeds bezet is of het wc-bordje dat niet duidelijk te zien is in jouw restaurant er zomaar voor zorgen dat gasten minder uitgeven.

3. Zachte stoelen

De stoel waarop je zit, beïnvloedt je gedrag. Zit je op een harde stoel dan zijn je gedachten zakelijker en minder flexibel. Dit bleek uit een experiment waarin een onderhandelingssituatie bij een autodealer werd nagebootst. Daarbij zat de helft van de deelnemers op een harde stoel en de helft op een zachte stoel. Ddegenen die op de harde stoel zaten vonden de onderhandelaar stabieler en minder emotioneel. De ‘kopers’ in de zachte stoel waren flexibeler, ze waren bereid hun bod met 39% meer te verhogen dan degenen in harde stoelen. Zo kan een zachtere stoel er voor zorgen dat gasten jouw zaak en jouw personeel als zachter en prettiger ervaren, waardoor de beleving verbeterd wordt, mensen langer blijven zitten en meer bestellen en besteden.

4. Geen geld

Hoe groter de fysieke prijs op de menukaart, hoe groter die mentaal ook aanvoelt. Het werkt daarom goed om prijzen wat kleiner weer te geven. Op die manier voelt de prijs ook mentaal kleiner aan en kan het zomaar zijn dat men sneller geneigd is om voor een duurdere optie te gaan. Wat ook goed werkt: geen euroteken gebruiken. Deze associatie met geld triggert namelijk het gedeelte in het brein waar pijn ervaren wordt.

Sportieve leasure organisatie Jumpsquare gebruikt deze beïnvloedingstechniek ook in hun bestelproces. Lees hier meer over het F&B-aanbod bij Jumpsquare »

---

Meer lezen over neuromarketing? Check dan ook dit artikel van Elles met tips voor een winstgevende menukaart »