Op de valreep van 2022 beleeft de horeca (opnieuw) een opmerkelijke overname. Koffie- en lunchformule Bagels & Beans komt onder hetzelfde dak als Bakker Bart en Bakerstreet. Exploitant Vital Food Group neemt de formule over.

Vital Food Group heeft sinds de oprichting enkele jaren geleden niet onder stoelen of banken gestoken wat hun missie is. Het bedrijf met onder anderen investeerder Eric Companjen, Marcel Boekhoorn (Bakker Barter van bijna het eerste uur), Henri Froeling (Bakerstreet) en de nieuwe directeur Siad Awwad (afkomstig uit de modewereld) streeft namelijk een pretentieus doel na: een toppositie bereiken in de deelmarkten ontbijt, lunch én koffie tussendoor.

De drie Bagels & Beans-directeuren Ninande Thio, Ronald Bakker en Lizan van der Pol zullen aandeelhouder worden in de Vital Food Group.

Kapers op de kust

De combinatie Bagels & Beans en Bakker Bart is present op ongeveer 225 plekken in ons land. De jaaromzet is opgeteld circa 110 miljoen euro. Daarmee is de Vital Food Group een partij van belang in zijn ‘missiemarkt’.

Echter: er zijn bij deze eet- en koffiemomenten behoorlijk wat kapers op de kust. Ze komen uit allerlei hoeken en gaten: van de grote Amerikaanse fastfoodmerken, inclusief koffiemerken als McCafé en Starbucks, tot gemakswinkels van Spar en Albert Heijn. Maar ook een cateraar als Albron blaast nadrukkelijk zijn partijtje mee. Albron is eigenaar van Coffeecompany en Brownies & Downies, en heeft daarnaast licentie-overeenkomsten met lunchformules als Anne & Max en Le Perron. Samen met een vastgoedbedrijf strijkt Albron neer in winkelcentra.

Bakker Bart jarenlang speelbal van investeerders

Bakker Bart is decennialang een speelbal van investeerders geweest. De eerste winkel opende in 1977 in Nijmegen. De keten werd in 19999 verkocht aan het Duitse bakkerijconcern Kamps AG. Drie jaar later kwam het onder één dak met onder meer ’t Stoepje bij het Italiaanse foodconcern Barilla. Daarna passeerden nog twee investeringsmaatschappijen de revue.

Uiteindelijk belandde Bakker Bart drie jaar geleden in de vertrouwde handen van Boekhoorn, Froeling en co. Effect van al deze onrustige transacties: een behoorlijk heftige opstand van franchisenemers, en het aantal vestigingen daalde van circa 190 naar zo'n 145. Terwijl de doelstelling altijd luidde: landelijke dekking met 200 tot 250 locaties.

Broodnodige innovatie

Hoewel Bakker Bart de laatste tijd investeert in zijn horeca- en bezorgfunctie, gingen de onstuimige ontwikkelingen van digitale verkopen lang goeddeels aan de formule voorbij. Pas de laatste jaren wordt er nadrukkelijker ingezet op dit verkoop- en marketingkanaal.

Bagels & Beans is online juist wel een innovator van belang noemen. Zo stond het bedrijf van oprichters Thio en Bakker bij de oprichting in 1996 al aan de basis van de eigentijdse (Amsterdamse) koffiehoreca zoals we die tegenwoordig overal kennen. Ook schroomde het duo niet zaken te agenderen op de menukaart.

Het leidde tot ludieke producten als de bagel met paddoburger, maar ook andere trends omarmde Bagels & Beans vroegtijdig. Ruim vijf jaar geleden zat er al een insectenbagel in het assortiment. En toen er in ons land welgeteld precies 60.001 veganisten waren, boekte Bagels & Beans succes met twee volledig dierloze bagelburgers als onderdeel van zijn No-Meat Bagel Burgers actie.

Wat koffie betreft: jaren voordat het ambachtelijk branden van koffiebonen hip werd in stedelijke koffiezaken, had Bagels & Beans al een conceptstore met koffie die gebrand werd in het zicht van de gast.

Rust en retail

Rust en innovatie kan Bakker Bart na tumultueuze jaren goed gebruiken. Daarentegen kan een te sterke gerichtheid op retail fnuikend zijn voor het unieke horeca-karakter van Bagels & Beans.