Hummus, humus, hoemoes of houmous… 

Hoe je de spread ook noemt, het is een favoriet onder alle gasten; van de borrelaar in het café in het dorp tot de veganist op het festival in Rotterdam. Op deze internationale humusdag: een ode in feiten en cijfers.

 • Laten we starten met de basics: wat zit er al-tijd in humus? Kikkerwten, (sesam)olie en sesampasta (tahin). Natuurlijk kan iedere keuken zelf variëren met toevoeging van citroensap, peper, knoflook etc. 


   

 • Humus power: het beste veganrestaurant ter wereld kan uiteraard niet om humus heen. Het Belgische Humus & Hortens in Elsene werd dit jaar door We’re Smart uitgeroepen tot beste vegan restaurant van de planeet. We’re smart is een initiatief van de Belgische kok Frank Fol en reikt jaarlijks prijzen uit voor het beste vegetarische restaurant ter wereld.
   

 • Kikkererwten passen perfect in het vegan dieet omdat ze de ideale vleesvervanger zijn: volop goede koolhydraten en daarnaast vitamines en mineralen die je ook aan vlees ontleent. Bars en restaurants die vegan-friendly gerechten op de kaart willen, hebben aan humus een perfecte en smaakvolle dip of spread.
   

 • Zoals voor wel meer vega gerechten geldt: humus is een mooie margemaker. Van een zak van een paar euro maak je eenvoudig tientallen porties. Kikkerwten zijn ook nog no waste. Wie de kikkerwten gedroogd inkoopt, kan ze zeer lang bewaren.


 • Ok, geen humus, wel kikkererwten. Om hun awesomeness nog maar eens te benadrukken: je kunt het kookwater van deze peulvruchten (aquafaba) gebruiken als eivervanger om bijvoorbeeld meringues of slagroom mee te maken. Ideaal dus voor vegan patisserie!
   

 • De website whatmomwouldcook.com onderzocht de roots van humus. Helemaal duidelijk wordt de oorsprong niet, maar Israel en Libanon betwisten elkaar de uitvinders van de humus te zijn. De Libanezen eisten in 2008 eisten dat hun humus een beschermde status zou krijgen, zodat humus uit Israel niet meer onder die naam kon worden verkocht. Dat lukte niet, maar de strijd woedt voort op andere vlakken: beide landen strijden om het wereldrecord voor de grootste schaal humus. In 2009 won Libanon met 2000 kilo, een jaar later sloeg Israel terug met 4090 kilo, maar inmiddels heeft Libanon weer het record in handen: 10.452 kilo.
   

 • De kikkererwt heeft haar roots dus in het Midden-Oosten. Maar door de opwarming van het klimaat en de droge Nederlandse zomers van de afgelopen jaren, beginnen Nederlandse boeren ook voorzichtig te experimenteren met kikkerewten van Nederlandse bodem. Nog even dus en je kunt misschien huisgemaakte streekhumus serveren. 
   

Foto credits: Chantal Arnts