Restaurants, chefs en hotels zijn koortsachtig op zoek naar aanvullende verdienmodellen in coronatijden. Dat leidt tot creatieve samenwerkingen, spraakmakende pop-ups en verrassende restaurant take-overs. Food Inspiration zet acht inspireerde initiatieven op rij.

Coverfoto: Dennis Huwaë en Arturo Dalhuisen in de keuken van restaurant Daalder, foto door: Lyan van Furth

1. Take-over by Arturo Dalhuisen @ Daalder - Amsterdam

Het team van restaurant Daalder in Amsterdam is met zomervakantie. Maar moet je dan ook maar meteen sluiten zo net na de restaurant-lockdown? Arturo Dalhuisen, die een ster kookte in The White Room en een jaar geleden daar vertrok, neemt tijdens de vakantie de keuken over van Daalder-chef Dennis Huwaë en zijn team. De sterrenchef is tijdelijk voor twee weken terug in de hoofdstad en serveert elke avond de lievelingen van Daalder en Dalhuisen zelf. Onder andere duif met pistache, zijn signature langoustine en zijn hoogstpersoonlijke variant op de iconische 'stroopwafel van Daalder'. Tot en met 17 augustus, ook voor lunch. Het zevengangenmenu kost 89 euro. 

2. Staycation restaurant by Chris Naylor - Amsterdam

Sterrenchef Chris Naylor van restaurant Vermeer* in Amsterdam opende in de Sint Olofskapel aan de Amsterdamse Zeedijk een tijdelijke barbecue hotspot. De monumentale kapel is omgebouwd tot een groot kampeerterrein, inclusief waslijnen en tentjes. In dit ‘staycation’-restaurant kun je een paar uur vakantie vieren en genieten van de BBQ-gerechten van Naylor. Je boekt voor 15 euro een ‘kampeerplaats’ en krijgt een uitgebreide saladeschotel met mezze als tabouleh, burrata en hummus. Tot en met eind augustus. 3. Moving BAUT by Michiel van der Eerde - Amsterdam e.o.

Moving restaurant BAUT – van chefkok Michiel van der Eerde - zit nooit stil en doet nu pop-ups in de buurt bij bevriende restaurants. Het complete team van Bar BAUT verhuist voor één dag en avond uit Amsterdam om bij bevriende restaurants in de omgeving te koken. Zoals bij restaurants Kozee in Purmerend, Het Broeker Huis in Broek in Waterland en IJkgebouwe in Alkmaar. Alle edities waren tot nu toe uitverkocht. Ook geprolongeerd deze zomer: nieuwe edities van het regelmatig terugkerende BAUT Oesterfest. Met dit keer een speciale Oesterfest sit down editon in Bar BAUT. Tussen 12 en 16 uur ’s middags op zaterdagen onbeperkt oesters eten voor 17,50 euro. Geserveerd met Aziatische, Franse en Zuid-Amerikaans toppings. En koelingen vol met Chablis, Sancerre, Chardonnay en rosé.

4. Stadsstrand by Hotel Sofitel Legend The Grand - Amsterdam

Het tijdelijke stadsstrand is in veel steden populair deze zomer. Ook Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam startte voor de ingang van het hotel een tropische stadsoase: The Grand Beach. Naast eten en drinken zijn er als geinige toevoeging filmavonden in de openlucht. Zodra het donker wordt gaat het witte doek op en kun je ‘s avonds genieten van de zogenoemde Piper-Heidsieck Cinema Nights. De aankomende filmavonden zijn 13, 20 en 27 augustus en 3 en 10 september. Er worden alleen blockbusters getoond die minimaal een 7,5 op IMDb hebben gescoord. Lekker met popcorn én een glas Piper-Heidsieck Champagne.

5. Hotelnacht editie staycation - Amsterdam

Een extra zomereditie van de jaarlijkse Hotelnacht. Onder het motto: ‘we gaan deze zomer op vakantie in eigen stad’ geven de organisatoren de hoofdstedelijke hotelsector deze zomer een steuntje in de rug. Net als de reguliere jaarlijkse Hotelnacht kunnen gasten voor een gereduceerd tarief een kamer boeken bij deelnemende hotels in drie categorieën: Creative (55 euro), Premium (75 euro) en Luxury (125 euro). Wie zich inschrijft kan (tot en met 31 augustus) ook deelnemen aan kleinschalige, culturele, creatieve en culinaire activiteiten. Zoals een optreden van auteur Splinter Chabot, die tijdens Pride Amsterdam in het tot Pink Hotel omgetoverde INK Hotel voorlas uit zijn nieuwe boek. Of Picnic at The Park, van Park Inn by Radisson, het hotel op loopafstand van het Westerpark. Ook leuk: de City Guys x Mama Makan Hangover Brunch op zondag 16 augustus.

6. RIJKS @ Koepelkerk by Joris Bijdendijk - Amsterdam

Sterrenchef Joris Bijdendijk, van restaurants RIJKS en Wils, laat regelmatig van zich horen door spraakmakende, originele acties. Zoals recent de exclusieve RIJKS-diners in samenwerking met ZOKU, waarbij de exclusieve ZOKU-lofts werden getransformeerd tot privé-restaurants. Het nieuwste initiatief? Bijdendijk en team serveren een vijfgangen-diner in de historische Koepelkerk van het Renaissance Amsterdam Hotel. De kerk wordt geheel omgebouwd tot tijdelijk restaurant waar een vijfgangenmenu met RIJKS-klassiekers wordt geserveerd (60 euro p.p., exclusief wijn). De eerste editie is op zaterdag 15 augustus. Daarna wekelijks op donderdag, vrijdag en zaterdag. Gasten die na het diner willen blijven slapen kunnen terecht bij het aangrenzende hotel.

7. Mexicaanse stadstuin by Syrco Bakker - Gent

Chef Syrco Bakker van restaurant Pure C ** in Cadzand ontwikkelt al enkele jaren zijn eigen likeur. Hierbas de las Dunas is een likeur met achttien soorten verse kruiden, bloemetjes en planten uit de duinen van Zeeland. Deze zomer ging de chef een samenwerking aan met het Mexicaanse restaurant Bicho Malo in Gent. Het hippe streetfoodrestaurant werd tijdelijk omgedoopt tot Bicho de las Dunas. In het hartje van het centrum van Gent drink je in deze tijdelijke 'Mexican city garden' cocktails met een hoofdrol voor Hierbas de las Dunas. Op het menu staan Mexicaanse gerechten zoals vongole, meatballs, taco pulled pork en een veggie taco. En ook de ‘drunken oyster’, een oester die baadt in de Mexicaanse drank mezcal en Hierbas de las Dunas. In ieder geval geopend tot eind augustus, maar wegens succes mogelijk verlengd tot eind september. Het terras is ook tijdelijk per boot bereikbaar.