Blond biertje van zoete aardappels wint de innovatieprijs tijdens de bijzondere competitie op @leuveninnovbeer.

De Belg Tom Segers, van bierfirma De Lustige Brouwers, heeft de innovatieprijs gewonnen tijdens de tweede editie van het Leuven Innovation Beer Festival in Leuven. Hij is bedenker van een blond biertje waarin zoete aardappels zijn verwerkt.

België en Nederland

Aan de competitie deden 24 amateurbrouwers uit België en Nederland mee. De competitie verliep in twee rondes. In de eerste ronde koos een panel van Belgische brouwers de vijf beste biertjes uit en in de tweede ronde was het de beurt aan vijftien professionele juryleden om de winnaar uit te kiezen. Het blond biertje van Tom trok aan het langste eind.

Een echte winnaar

Drie jaar geleden won Tom al eens een biercompetitie met zijn Eden Quadrupel en later met Eden blond. Beide soorten bier zijn later op de markt gebracht en ook het blond biertje van zoete aardappels komt op de markt. Het idee is ontstaan tijdens het eten van de zoete aardappelen. Tom vertelt: “Ik wist dat pompoenbier bestond en toen ben ik op het internet gaan zoeken naar recepten en informatie. Na heel wat proberen ben ik tot een resultaat gekomen waar ikzelf heel tevreden over was.”

Resultaat blond biertje

Het resultaat is een sterk gehopt blond biertje van het type IPA, waarbij een deel van het graan is vervangen door zoete aardappels. Overigens is het nog even wachten op een commerciële naam voor het biertje.

Hoe verder?

De hoofdprijs voor het winnende blond biertje van Tom is 1.000 liter die gratis wordt gebrouwen door Hof ten Dormaal, tevens organisator van het bierfestival. Ondertussen droomt Tom van een eigen brouwerij in zijn eigen woonplaats Weelde.