Textuur van voeding is van grote invloed op ons eetgedrag. Want to learn more?

Of we voedsel vast of vloeibaar innemen, heeft dan ook een groot effect op het verzadigingsgevoel. Behalve melk in de babytijd, heeft mens en dier in de evolutie nooit vloeibare calorieën gekend. Er bestonden bijvoorbeeld druiven, maar geen druivensap. We hebben altijd goed moeten kauwen om voldoende calorieën binnen te krijgen. Volgens professor Kees de Graaf  van Universiteit Wageningen is dat ook de reden waarom ons lichaam vloeibare calorieën slechter herkent dan vaste calorieën. 

Vet eten

Vetten zorgen voor de minste verzadiging wanneer ze vergeleken worden met eiwitten en koolhydraten. Vet eten zorgt ervoor dat je snel vol zit, maar dit gevoel is maar tijdelijk. Het lichaam is in staat vet gemakkelijk op te nemen en op te slaan. Dit zorgt in eerste instantie voor een vol gevoel. Maar omdat het lichaam weinig tijd en energie kwijt is aan het verteren van het vet, is er snel weer ruimte voor een hongergevoel. 

Vast versus vloeibaar

Vloeistoffen kunnen over het algemeen heel snel geconsumeerd worden. De sensorische blootstelling is kort, waardoor het verzadigingsgevoel lager ligt. Onderzoek toont aan dat het 20 minuten duurt om 500 gram appel te eten. Voor dezelfde hoeveelheid appelmoes is 6 minuten nodig en 500 gram appel in de vorm van sap consumeert men in 1,5 minuut. Het gevoel van verzadiging was het hoogst bij de appeleters, lager bij de appelmoeseters en het laagst bij de sapdrinkers.

Wie in de horeca succesvol wil zijn, heeft psychologie nodig. Hoe je dat doet?