Met de opmars van microbrouwerijen krijgen cafés een nieuwe kans om met hun assortiment te onderscheiden. Dit zijn de trends:

Vernieuwing gebeurt door specialisatie en een duidelijke keuze van de onderneming voor een bepaald product, functie, sfeer en mentaliteit. Wie als drankverstrekker niet innoveert gaat onherroepelijk ten onder. De caféondernemer moet gaan kiezen om gekozen te worden.

Keerpunt voor drankverstrekkers

2014 lijkt het keerpunt te zijn geweest voor de drankverstrekkers. Bijna alle typen boekten een omzetgroei, behalve discotheken. Eetcafés zagen hun omzet in 2014 toenemen, en wel met plus 3,6% . De omzet in eetcafés is sinds 2000 gegroeid met bijna 50% naar ruim 600 miljoen euro. In de statistiek vinden we een bevestiging van het feit dat cafés structureel meer met eten zijn gaan doen om in te spelen op de nieuwe marktontwikkelingen.

Gin-tonic, wodka, cocktails

Die trend zal nog even doorzetten, hoewel de pure drankverstrekkers gaan terugslaan. Samen met groeiende aandacht voor categorieën als gin-tonic, wodka, cocktails, juices, thee en koffie komt er ruimte voor nieuwe specialisatie.

Café-barbedrijven hebben het niet makkelijk

Strandexploitanten hebben 2014 dankzij goed weer een prachtig jaar gehad en goed geboerd met een plus van 9%. De klassieke café-barbedrijven hebben niet makkelijk. Bedroeg de omzet in 2000 nog 1.154 miljoen euro , in 2014 stond de teller op 1.099 miljoen. Wel was de omzet in 2014 licht hoger dan in 2013. Het aantal café-barbedrijven is ook licht gestegen, de gemiddelde omzet per vestiging over de jaren heen is hierdoor afgenomen.

Verwachting 2015

De verhoging van de alcoholgerechtigde leeftijd van 16 naar 18 jaar en de invoering van het rookverbod gaan hun sporen nalaten in de café-barsector. Gecombineerd met een terugtredende bierbrouwer als financier wordt een shake-out verwacht van veel familiebedrijven op B en C-locaties.

Bron cijfers: Foodstep
Bron duiding: Food Inspiration Trendreport 2015

Wil je meer weten over dit onderwerp?