Big boys eat your heart out. jonge brouwers die het zelf doen nemen het over. Maak kennis met @oersoepnijmegen

Hoewel de biermarkt gedomineerd wordt door grote brouwerijen, zit daar in hoog tempo verandering in. ‘Pils, daar zit geen groei meer in, speciaalbier van microbrouwerijen wel’, zegt Sander. Vandaag de dag zijn er ruim 240 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders actief. Alleen al in 2014 zijn er 46 nieuwe Nederlandse brouwerijen opgericht.


Beeld: Rahi Rezvani

Craft beer

De grote jongens hebben het zwaar. Ze staan onder druk van jonge professionals die het zelf doen, en beter. Binnen no time groeiden een groot aantal hobbyisten uit tot serieuze – craft beer – brouwers. Maak kennis met Oersoep. Onder deze namen brouwen de zwagers Sander Kobes en Kick van Hout dagelijks hun experimentele en gewaagde bieren. Wat begon in een paar pannen op het fornuis, is inmiddels uitgegroeid tot een heuse microbrouwerij. De pannen hebben zich dan wel vervangen door vier immense houten vaten, de aandacht, het vakmanschap en de passie die het duo deelt voor bier is gebleven.

De garage

‘Om bier te brouwen heb je niet veel nodig’, zegt Sander. Vanuit zijn passie voor koken begon hij in zijn eigen keuken met brouwen. ‘Ik kreeg er zoveel complimenten over vanuit mijn omgeving dat ik er samen met Kick verder in ben gegaan.’ Eerst in een garagebox en inmiddels brouwt het duo bijna vijftig soorten speciaalbier in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen.


Beeld Rahi Rezvani

Houten vaten

Wie een brouwerij met koperen ketels verwacht, heeft het mis. ‘We brouwen ons bier op vier hele grote houten vaten’, vertelt Sander. ‘Daar laten we het soms wel meer dan een jaar in gisten, waardoor je een zelfde soort vergisting als bij wijn krijgt. Zo kunnen we bieren produceren met gewaagde en complexe smaken’, legt Kick uit. Zo maakte het duo onlangs nog een zwaar donker bier met zeewier.

Bieren zijn verkrijgbaar in Oersoep’s eigen brewpub Stoom aan de Waalbandijk 20 in Nijmegen, in geselecteerde slijterijen in Nederland en 5 webshops.

Meer zien van Oersoep? Bekijk dan de fotoserie in het magazine!