Zou jij je baan op te durven zeggen om met een camper op culinaire reis door Europa te gaan? Deze mannen wel...

Stel: je koopt een oude camper, je bouwt er een uitklapbare buitenkeuken bij, je zegt je baan op en vertrekt op een culinaire veldtocht door Nederland, Frankrijk en Spanje, op zoek naar de oorsprong van klassieke gerechten en producten. Drie jonge en enthousiaste koks bedachten dit plan niet alleen, ze voerden het nog uit ook. Sjaak Borsboom, Jeroen Simons en Olivier van der Ree ontvluchtten de restaurantmuren en vertrokken met hun Gastrovan op een culinaire missie: het bereiden van traditionele gerechten in de streek waar dat eten geworteld is.

De bron ontbrak

In de keukens waar ze als kok werkten, gebruikten ze prachtige producten: de mooiste hammen, de lekkerste mozzarella, maar waar deze producten vandaan kwamen, daarvan hadden ze geen idee. Sjaak Borsboom: ‘De bron ontbrak een beetje.’ Door een feestmaal te willen koken voor iedereen die hen hier iets over kan leren gaan allerlei deuren open en ontdekken ze de grensoverschrijdende kracht van liefde voor eten. ‘Je gaat op een andere dimensie kijken naar producten. En recepten net zo goed: je snapt ineens waarom bepaalde dingen ergens worden gegeten.’

Lees het artikel in het magazine.