Een plant-based horecazaak met een eigen fermentatielab, een kosmopolitische rooftopbar en een no waste fine dining restaurant. Het zijn concepten die je misschien niet zo snel zou verwachten in het bourgondische Den Bosch waar deze week het honderdjarig bestaan van de Bossche bol werd gevierd. Maar naast klassiekers vind je er tegenwoordig ook steeds meer trendy horecazaken. Food Inspiration zet 14 foodconcepten in Den Bosch op een rijtje.

Bekijk de concepten ook via deze kaart in Google Maps » 

Fine dining restaurants

Den Bosch staat bekend als bourgondische eetstad. Op fine dining niveau vind je in de stad diverse eetgelegenheden. Toch is het frappant dat een culinaire stad als Den Bosch slechts één sterrenrestaurant heeft.

Sense*

Sinds 2008 jaar bereiden de geboren en getogen Bosschenaar Dennis Middeldorp en zijn team in deze zaak in hartje Den Bosch haute cuisine gerechten. Bij mooi weer kun je terecht op het terras met uitzicht op het historische Jeroen Boschplein. In 2023 werd het restaurant voor de twaalfde keer bekroond met een Michelinster. Daarmee is Sense het enige restaurant van Den Bosch met een ster. Middeldorp werkt graag met Nederlandse producten en heeft een toon zijn creativiteit onder andere met plantaardige gerechten. Kruiden en groenten haalt hij uit het nabijgelegen Hartenboeren voedselbos. Daarnaast staat Sense bekend om het uitgebreide kaasassortiment, dat geserveerd wordt op een speciaal daarvoor ontwikkelde kaaswagen. 

Het terras van Sense

Faran

Restaurant Faran, dat in juni 2021 de deuren opende en 13,5 punt in de Gault&Millau-gids heeft, is een begrip in Den Bosch. Het concept is simpel: eten wat de pot schaft. Volgens eigenaar Sander van Tiel is dat de sleutel tot succes. Het menu is seizoensgebonden en wisselt iedere vier weken. Een vijfgangenmenu kost € 58,-, een wijnarrangement € 40,-. Chef en mede-eigenaar Noud van Rosmalen: “We hebben geen à-la-cartegerechten op de kaart staan. Dat vind ik niet duurzaam, want je koopt eten in wat je mogelijk weggooit. Met het chefsmenu zijn we eigenwijs én hebben we minder personeel nodig.”

Lees hier meer over Faran: Eten wat de pot schaft is de sleutel tot succes bij fine dining restaurant Faran in Den Bosch »

Het team van Faran

Current

Veel horecazaken in Den Bosch zijn te omschrijven als ‘bourgondisch’. Zo niet Current. Het rooftoprestaurant en de bar, gevestigd op de 9e verdieping van Hotel The Den, zijn classy en hebben een kosmopolitische vibe. Sinds de deuren openden in 2022 is het dé hotspot voor een Instagrammable borrel, met de stad op de achtergrond. In de bar kun je terecht voor champagne, wijnen, cocktails en een uitgebreid assortiment aan mocktails en barbites. In het restaurant worden gerechten geserveerd van fine dining niveau.

Current

Eetbars

In andere steden zou je deze categorie aanduiden als ‘restobars’, maar Bosschenaren hebben het liever over eetbars: horecagelegenheden waar je prima kunt eten en uitstekend kunt borrelen. De menukaart is compact, maar van goed niveau. De keuze in dranken is juist zeer uitgebreid, er zijn vaak vele opties zowel met als zonder alcohol.

De Garage

De Garage is het restaurant van creatief culinair duo De Spijsbereiders. Zelf noemen ze hun restaurant – gevestigd in een oude garage, vandaar de naam – een eigenwijze niet-Italiaanse Italiaan. Op het menu staan Italiaanse klassiekers met een eigen touch. Spaghetti rendang bijvoorbeeld, en lasagne met hete kip, en ravioli met pompoenpuree en langoustine. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over natuurgebied Het Bossche Broek.

Brioche met mortadella, gorgonzola dulce, uienstoof van peper en rozemarijn en tomatencrème bij De Garage

5 voorwaarden voor succes in de Bossche horeca

Roland van Balen, de ondernemer achter Restaurant De Garage heeft veel ervaring in de Bossche horeca. Naast het restaurant runt hij er deliveryconcept ‘Oven Aan, Kom Eraan’, voor Bosschenaren die gezond willen eten, maar geen zin of tijd hebben om zelf te koken. In de ogen van Van Balen zijn er vijf voorwaarden voor een succesformule in de Bossche horeca, te weten:

  • Bekendheid. Als de zaak wordt opgezet door iemand met een bewezen staat van dienst of die een bekende is in de stad, heeft dit aanzienlijke voordelen. Bosschenaren gunnen mede-Bosschenaren een kans. 

  • Terras. Een terras is essentieel in Den Bosch. Het maakt je zaak toegankelijk en is aantrekkelijk voor de vele dagjesmensen in de stad. 

  • Identiteit. De zaak moet een duidelijke identiteit hebben, het liefst met een herkenbaar gezicht voor de gasten en een vast en bekwaam team. 

  • Balans. Het draait in het totale horeca-aanbod om een goede balans tussen differentiatie en mainstream. Je wilt je als ondernemer natuurlijk onderscheiden van de markt, maar in Den Bosch lijkt weinig ruimte voor een te smalle niche. Het is geen wereldstad dus de doelgroep is daarvoor te klein.

  • Authenticiteit. Het mag in deze stad niet te geforceerd of te gestileerd zijn. Overmatige uitgaven aan luxe interieurs hebben hier geen effect.

Wijn bij Stijn

'Misschien is 2024 wel het jaar van de comeback van de daghap’, schreef Food Inspiration redacteur Lisa Appels onlangs in deze column. Daarbij staat de daghap voor betaalbaar maar goed eten, al dan niet gecombineerd met een goed glas wijn of een biertje. Als het aan wijnbar Wijn bij Stijn ligt, dan is dat 100% waar. In 2015 opende eigenaar Stijn Kuijpers deze bar, waar wijnen centraal staan. Daarnaast serveert hij charcuterie, visplateaus, pintxos, of dus die dagschotel, voor € 21,- per persoon. Zeker op doordeweekse dagen is de dagschotel populair; meer dan de helft van de gasten kiest ervoor. Er zijn altijd drie opties: vlees, vis en vega. Ze zijn meestal een culinaire variant van het traditionele AVG-tje (Aardappel, Vlees, Groenten). 

Fret

Fret opende in augustus 2023. Het is op het eerste gezicht een eetbar zoals er meerdere zijn in Den Bosch. Maar wat Fret onderscheidt, is het menu: het aanbod is volledig plantaardig. De bar heeft een prominente plek in de zaak, maar in de zomer zit je hier misschien nog wel liever op het terras.

Lees hier meer: Fret in Den Bosch lijkt in alle opzichten een reguliere eetbar, maar dat is het niet »’

Fret

Healthy concepts

Den Bosch staat niet per definitie bekend als een stad die voorop loopt op het gebied van de eiwittransitie. Vegan concept The Shift probeerde Bosschenaren er in 2022 van te overtuigen meer plant-based te eten. Maar het mocht niet baten. Na een half jaar sloot de zaak de deuren. Op de locatie zit nu een KFC. Toch zijn er ook gezonde horecaconcepten in de stad die het wel redden.

The Happiness Café

Bosschenaar Linsey van Oers runt al enige jaren het succesvolle The Happiness Café in Eindhoven. Toen YB in 2023 in Den Bosch de deuren sloot, zag zij haar kans. Ze sprong in het gat en opende een tweede vestiging van haar concept, in haar eigen woonplaats. ‘The good food cafe’, staat in plakletters op het raam. Gasten kunnen er terecht voor een gezond ontbijt, lunch of brunch of een kop koffie met zoetigheid uit de happiness bakery. Het assortiment is huisgemaakt en voor een groot deel vegan, suikervrij, lactosevrij, glutenvrij en biologisch.

Breakfast bowl, The Happiness Café

Pollevie

Bij Pollevie staat de plant-forward keuken centraal. Het restaurant staat in de Top 100 van beste groenterestaurants ter wereld van de We’Re Smart Green Guide. Groenten zijn richtinggevend in het menu. Op de eerste verdieping van het restaurant bevindt zich een fermentatielab, waar micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels worden gebruikt om nieuwe smaken en texturen te creëren. Diverse kruiden die chef Martin Berkelmans verwerkt in het menu zijn afkomstig uit Den Food Bosch, een voedselbos in Sint-Michielsgestel dat in 2017 werd aangelegd.

Martin Berkelmans in zijn fermentatielab

Foodmarkt de FAM

Veel Nederlandse steden hebben een foodmarkt, ook wel foodhall genoemd. Den Bosch had die nog niet, tot 2023, toen Foodmarkt de FAM opende. Je vindt hier een variatie van verschillende wereldkeukens. Van kebab tot hamburgers, van oesters tot Mexicaans. Er is plek voor 225 gasten. Ondernemer Stephanie Schulte is tevens de eigenaar van de naastgelegen cafés Carras en Bistro Bon. Ze betrok haar mede-stadsbewoners bij het idee voor haar foodmarkt, door ze te vragen mee te investeren in het concept. Dat deed de buurt massaal. Via crowdfunding haalde ze ruim € 500.000,- startkapitaal op.

Foodmarkt de FAM

Klassiekers

Een artikel over F&B-concepten in Den Bosch kan niet bestaan zonder een lijstje met klassiekers: horecaconcepten die al tientallen jaren bestaan en het Bossche horecalandschap bepalen. Enkele van die Bossche klassiekers zijn: 

  • Jan de Groot: de Bossche-bollenbakker, waarvoor klanten soms uren in de rij staan. Helemaal deze week, omdat de in chocolade gedoopte deegbol gevuld met slagroom volgens historici precies honderd jaar bestaat. De banketbakker levert ook veel bollen aan diverse horecazaken in de stad. Je weet overigens dat je een klassieker bent als er Lego-poppetjes zijn gemaakt van 'gasten' met een doos Bossche bollen van jouw zaak in de hand. 

  • Café Reinders: de klassieker onder de bruine kroegen. No need to say more. 

  • 't Pantoffeltje, en al die andere bars en cafés gevestigd op de Korte Putstraat: dé horecastraat van Den Bosch waar je zowel goed kunt eten als heel goed kunt borrelen. 

  • ff Swanjéé, een restaurant dat bekend staat om vleesgerechten van de grill, maar voor de niet-vleeseter ook gerechten op het menu heeft als een plant-based burger.

  • Eetbar DIT: bekend en heerlijk eetcafé in de stad, van dezelfde eigenaren als het inmiddels bijna net zo bekende Café Buurt, gevestigd aan de Dommel. 

De lego-poppetjes met Bossche bollen van Jan de Groot

Disclaimer: Food Inspiration reist – tenzij anders vermeld – altijd op eigen gelegenheid naar foodbestemmingen. We worden niet betaald door ketens of ondernemers om hun concept in onze artikelen op te nemen. Promotionele uitingen plaatsen we enkel via Sponsored Stories.