De horeca heeft te kampen met hoge energiekosten. In 2023 stegen de kosten voor gas en elektra in hotels met 5-9%. Tijd om kritisch naar de kostenpost te kijken, en te zien waar besparingen gerealiseerd kunnen worden. Hotelgroep Event Hotels doet dat op een positieve manier door medewerkers te stimuleren zelf met bepaartips te komen. En dat werkt!

Wil je als bedrijf een verandering doorvoeren, dan is het belangrijk medewerkers daar vanaf het eerste moment bij te betrekken. Hoe leuker zij het vinden, hoe eerder zij zullen mee veranderen. Zo schreef Food Inspiration laatst ook al in dit artikel over verandering van het eten in de restaurants van AccorHotels en Landal Greenparks. Hier kwam de verandering – bottom up – vanuit de medewerkers. 

Ook Event Hotels ervaart in de praktijk dat verandering begint bij medewerkers. De hotelgroep beheert in Nederland 22 hotels onder de vlag van Bilderberg, Ibis, Mercure en Novotel. Om energiekosten te reduceren zoekt de keten antwoord op de vraag hoe energie bespaard kan worden zonder in te leveren op kwaliteit en service. Samen met communicatiebureau Shoot My Food werd een campagne opgezet. Onder de naam ‘BespaarBaas’ roept de hotelgroep de bijna 1.200 medewerkers op om met bespaartips te komen. De campagne is erop gericht bewustwording en gedragsverandering te realiseren onder de medewerkers. Met resultaat. Inmiddels zijn er honderden bespaartips binnengekomen, waarvan sommige zelfs al in de praktijk worden gebracht.

Ernst van der Waal, Director of Operations Bilderberg hotels: “Het is heel mooi om te zien dat onze hotelmedewerkers zo enthousiast zijn om in de hotels bij te dragen aan kostenbesparingen. Energie besparen is natuurlijk ook iets waar veel mensen tegenwoordig thuis over nadenken. Met de campagne raken we daardoor iets wat de medewerkers thuis ook in de praktijk kunnen brengen.”

10 bespaartips

Een greep uit de tips die de medewerkers van Event Hotels opperden: 

  1. Voer douchewekkers in die na vijf minuten een piepje geven waarmee wordt aangegeven dat de aanbevolen douchetijd er op zit. 

  2. Ga als een gast uitcheckt direct – en nog voordat housekeeping aan de slag gaan – snel even de kamer in om alle lichten en elektronische apparatuur alvast uit te schakelen. 

  3. Kook in de keukens van de restaurants alleen nog maar met de deksel op de pan. Zo verlies je minder hitte en bespaar je energie. 

  4. Laat enkel nog afwasmachines en wasmachines draaien als ze volledig vol zijn. Dat scheelt halve wasjes en dus energie. 

  5. Schakel afwasmachines tussen 12.00 - 19.00 uur volledig uit, aangezien er tussen die tijd nauwelijks afwas is. Zo hoeft het water niet op temperatuur te blijven, wat energie scheelt. 

  6. Optimaliseer koelingen. Zo kunnen in rustige tijden de koelingen die niet gebruikt worden uitgeschakeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de koelkasten in vergaderruimtes. 

  7. Haal hoogvermogende broodroosters van het ontbijtbuffet. Vaak staan dergelijke apparaten gedurende het hele ontbijt aan, wat veel energie kost. Vervang ze door getoast brood of een broodrooster die na gebruik automatisch uitschakelt. 

  8. Laat in het laagseizoen een hele verdieping of meerdere verdiepingen buiten gebruik. Concentreer de gasten op andere verdiepingen waardoor verlichtingen en verwarming op de etages die niet gebruikt worden uitgeschakeld kan worden. 

  9. Zet elke avond alle kassasystemen, geluidsinstallaties en schermen bij de receptie volledig uit (en dus niet op stand-by). 

  10. Investeer in automatische verlichting die uitschakelt als er geen beweging wordt gesignaleerd. Hierdoor hoef je lampen niet onnodig aan te laten staan in gangen, vergaderzalen, restaurants en keukens.