Asperges met je eigen bloed als saus...

De Amsterdamse kunstinstelling Mediamatic brengt kunstenaars en chefs bij elkaar in een serie van futuristische diners. Het gaat om multisensorische ervaringen, vaak met een boodschap. Het thema van de achtste editie draait om het thema The Eating of Humans. Food Inspiration sprak begrafenisonderneemster en gastcurator bij Mediamatics, Susanne Duijvestein. Zij schoof aan bij het zevengangen zelfconsumptiediner. 
 

“Taboe doorbrekend en onderwerp aansnijdend, ik vond het briljant” - Susanne Duijvestein


Gastronomie discussie 
Menstruatiebloed-infused Bloody Mary, eetbaar papier geweekt in tranen, ui met gerookt haar en asperges geserveerd met je eigen bloed. Het is een greep uit het multisensorisch zelfnuttigingsdiner. Gasten die het willen en het aandurven nemen voordat men aan tafel gaat hun eigen bloed af. De lichamelijke stoffen worden aan tafel toegevoegd aan de gerechten. Het diner is niet bedoelt als spektakel of om te shockeren. Het is wel bedoeld om de discussie op gang te brengen. Waarom gaan we met zijn alle op onze achterpoten staan zodra we het hebben over het eten van mensen terwijl we dagelijks ruim 1,7 miljoen dieren slachten in Nederland? Volgens Susanne kwamen onderwerpen als kannibalisme, ethiek en gezondheid ter tafel.
 


Foto: Mediamatic
 

“Ik ben vegetariër, met voorkeur voor veganistisch. Maar ik vond dit helemaal oké” - Susanne Duijvestein


Vegetarisch of niet?
De maaltijden zijn vegetarisch, want er is niet gewerkt met vlees en producten van gedode dieren. “Iedereen deed mee, maar niet iedereen probeerde het bloed”, vertelt Susanne. Het menselijk bloed is vegetarisch, aangezien het in deze uitzonderlijke situatie niet gaat om een slachtproduct. De website van Mediamatic vermeldt dat alle Neo-Futurist Dinners veganistisch zijn. Maar is dat zo? Bij dit thema ‘mens’ wordt de definitie blurry en dubbelzinnig. Het roept een discussie op aan tafel. Als je de mens beschouwt als dier is het namelijk niet veganistisch. Wanneer je de mens ziet als een soort opperwezen, kan het futurische diner wel als veganistisch worden gezien. 
 

“De lichaamseigen smaken vielen weg in het gerecht, maar je gaat ernaar op zoek” - Susanne Duijvestein


Pushing boundaries 
Het team achter Mediamatic wisselt telkens, en bestaat voor het Neo Futurist Dinner uit twee kunstenaressen - Gwen van der Zwan en Krisztina Czika - en een chef. De spijsbereider is Bryce Steba, die tot voor kort werkzaam was als Head Chef bij visrestaurant Pesca. Eerder werd bij Mediamatic al bloedworst gemaakt van mensenbloed. Dit pakte niet goed uit, simpelweg omdat de kunstenaars niet konden koken. De hulp van een open minded chef als Steba was nodig. Hij houdt van grenzen verleggen en creatief en vrij te werk gaan. Daarom creëerde hij voor deze kunstuiting een menu op basis van lichaamseigen stoffen van de mens. 
 

Foto: Mediamatic

 

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 mei 2019 vinden de andere Eating of Humans-avonden plaats. Tickets zijn indien nog beschikbaar hier te krijgen

 

Foto header: Mediamatic (De tweede persoon van rechts is Susanne Duijvestein)