Staycation was de afgelopen zomer booming. Veel Belgen vierden in eigen land vakantie. Hotels buiten de steden draaiden – doordat er voor reizen naar het buitenland veel restricties golden – tegen verwachting in toch een succesvol zomerseizoenen. Maar nu de zomermaanden voorbij zijn, en de gevolgen van het coronavirus nog niet, moet de hotellerie op zoek naar nieuwe concepten en manieren om omzet te draaien.

Een alternatief voor de staycation is de workation. Zoals de naam al doet vermoeden; een combinatie tussen werk en vakantie. De term workation werd rond 2013 voor het eerst geïntroduceerd door Amerikaanse start-ups die hun werknemers met een vakantie met het hele bedrijf wilden belonen voor het harde werk, maar tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik maakten om brainstorm-marathons te houden.

Nu door de gevolgen van COVID-19 bijna iedereen vanuit huis werkt komt de vraag naar een workation niet meer alleen vanuit werkgevers en bedrijven. Thuiswerken zorgt voor het verdwijnen van de scheidslijn tussen werk en het privéleven. Doordat het thuiswerken bij velen voor uitdagingen zorgt, ontstaat er voor de hotellerie een kans. Zo promoot reisorganisatie TUI het werken bij verschillende vakantiebestemmingen zowel binnen als buiten Europa. Hun boodschap: waarom zou je jezelf niet vermaken in je vrije tijd door een verfrissende duik te nemen voordat je inlogt op je laptop?

Food Inspiration zette een aantal workation-tips op een rij om als hotel rekening mee te houden.

Digitaal gemak

Een goed bereik, wifi en digitale hulpmiddelen zijn van essentieel belang. Aangezien vrijwel alle werkafspraken nu van scherm tot scherm plaatsvinden, is het belangrijk dat gasten altijd en overal snel en goed bereik hebben. Niets is storender dan een haperende videovergadering of e-mails die niet kunnen worden verzonden. Daarnaast zijn tools zoals een laptopstandaard of een groot scherm op iedere hotel kamer van toegevoegde waarde.

Gevarieerde prijzen voor verschillend verblijf

Niet iedereen heeft de mogelijkheid of de noodzaak om te overnachten. Om een workation ook aantrekkelijk te maken voor thuiswerkers die alleen overdag op zoek zijn naar een andere omgeving dan hun washok/kantoor, kan een dagtarief voor een kamer zonder overnachting aantrekkelijk zijn. Zo biedt het Amerikaanse hotel de Viceroy in Santa Monica kamers zonder overnachting aan tegen een dagtarief van 20% onder de normale prijs.

Zakelijke meerwaarde

Door de grote opkomst van freelancers en digital nomads worden in Nederland al een aantal jaar workation reizen aangeboden door bedrijven als Meetings in the Sun, Sharecation en Dutch Digital Nomad. Focus bij dergelijke bedrijven ligt op het faciliteren van netwerken tussen startende ondernemers, maar ook op het organiseren van cursussen en seminars. Het kan van meerwaarde zijn om naast een fijne accommodatie ook (in samenwerking met partners) on- en offline cursussen of activiteiten te organiseren over uiteenlopende zakelijke onderwerpen.

Uit beter dan thuis

Na maanden thuiswerken en weinig uitzicht op het terugkeren naar kantoor, is een nieuwe werkomgeving voor veel mensen meer dan welkom. Zorg ervoor dat een workation een daadwerkelijk verschil biedt met werken vanuit huis. Promoot de faciliteiten en diensten die mensen thuis niet ervaren en die de werkweek een extra dimensie geven. Een duik in het zwembad voordat de dag begint, bijvoorbeeld. Of yoga op het strand. Sommige hotels faciliteren zelfs al een heuse vrijdagmiddagborrel op gepaste afstand, met exclusieve cocktails of wijnen.