Ondanks de coronamaatregelen zullen ook dit jaar veel chefs en keukenbrigades niet thuis eten met kerst. Ze zorgen ervoor dat anderen kunnen genieten van een heerlijk kerstdiner, of dat nou klaar is of thuis nog afgemaakt moet worden. Maar ze zijn zeker niet de enigen die aan het werk zijn tijdens de feestdagen. In deze serie spreken wij vijf harde werkers. Vandaag: Rein van Ravenswaaij

Foto door: Nina Slagmolen

Leeftijd: 63 jaar

Functie: Wijkagent in de Indische buurt in Vlaardingen

Gewerkt met kerst: 17 keer in de afgelopen 19 jaar 

Werken met kerst

“365 dagen per jaar zorgen we als politie voor de veiligheid op straat. In Vlaardingen, waar ik werk, zijn rondom de kerstdagen jongerengroepen actief met kerstboomverbrandingen. Wij zorgen er met het team voor dat de boel daarbij binnen de regeltjes blijft en dat niemand gevaar loopt. Daarnaast zijn de feestdagen voor ons sowieso drukke dagen. Geld, drank en vrouwen maken niet gelukkig, zeggen wij onderling wel eens tegen elkaar. En laten er met kerst nou net toevallig veel ruzies zijn over precies die drie dingen.” 

Hoe ziet jouw kerstdiner eruit?

“Op reguliere werkdagen nemen we zelf ons eten mee en warmen we dat op het bureau op in de magnetron. Of we halen tussendoor iets bij de plaatselijke Chinees of snackbar. Met feestdagen zorgt de organisatie voor het eten, of mogen we zelf een maaltijd halen en de kosten declareren. Voor de lunch is dat wat we noemen een ‘lupa’, een lunchpakket, meestal iets van een belegd broodje, fruit en een sapje. ‘s Avonds staan er op het bureau warme maaltijden in au bain-maries. Vaak is de maaltijd iets van nasi, of bami, of een pasta. Maar als er een melding is, blijft dat op tafel staan, dan heb je geen tijd om op het bureau te eten en moet je toch ergens onderweg iets afhalen.” 

Wat doe je deze kerst?

“Werken. Ik werk dit jaar op kerstnacht, en de 25e en de 26e in de avond. Met mijn gezin vier ik dit jaar op de middag van kerstnacht al kerst. Ik moet om 22:00 uur beginnen met werken, dus daarvoor hebben we dan de tijd om met het gezin iets te eten. Tijdens de kerstdagen zal het kerstdiner voor mij wel een frietje met een frikandel speciaal worden, dat vind ik toch lekkerder dan de semi-verse maaltijden van de cateraar.” 

Dit artikel is afkomstig uit het Food Inspiration print magazine van december 2019, editie 6. Klik hier om lid te worden, of een losse editie te bestellen.