Strijden tegen verspilling

Verspilling, of het nou om brood, fruit of onze leefomgeving gaat, het staat gelijk aan geldverspilling. Hoe transporteren we goederen op een duurzame manier? En wat doen we met de 250 miljoen kilo sinaasappelschillen die jaarlijks overblijven? Start-ups hebben het antwoord.

Driewielers hebben de toekomst

In Amsterdam worden de straten langs de grachten vaak versperd door enorme transportwagens die de stad ook nog eens vervuilen. FOODLOGICA bedacht een oplossing: E-Trikes. Deze elektrische, gekoelde voertuigen transporteren goederen van en naar winkels, restaurants en kleinschalige producenten binnen de stad. Het doel is Amsterdam leefbaarder te maken door emissies, congestie en vervuiling tegen te gaan.

Let's make recycling fun

Gamification komt overal terug: in het onderwijs, in bedrijven en nu ook in het scheiden van afval. Door dit proces leuk te maken, kan er veel effectiever gerecycled worden en wordt duurzaam gedrag gestimuleerd. E-Waste Arcades maakt duurzame recycle oplossingen op maat voor bedrijven, evenementen en horecagelegenheden. Zo is er hun afvalarcade, een spelmachine die na het inwerpen van afval de gebruiker beloont met een game.

De schillenboer van de 21e eeuw

Vers sinaasappelsap vind je overal; in supermarkten, cafés, restaurants, op stations. Zoveel sap, zoveel schillen. Alleen al in Nederland blijft er 250 miljoen kilo over. Peel Pioneers haalt ze op bij horeca, catering en supermarkten, en geeft ze een tweede leven. De schillen bevatten etherische oliën, perfect om voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten natuurlijk mee te laten geuren en te kleuren. De pulp wordt gebruikt als bijvoeding voor vee. 

©PeelPioneers

Meer start-ups bekijken die strijden tegen verspilling? Check het nieuwste digitale magazine.