In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer: appstaurants, ofwel: restaurants en keukens met digitale bezorgmerken.

Dark kitchens zijn delivery-only keukens, vaak gevestigd aan de randen van steden en dorpen. Virtual restaurants functioneren bijna hetzelfde, maar zijn toch net iets anders. Het zijn merknamen die, net als dark kitchens, bestaan op deliveryapps, maar wel te herleiden zijn naar een bestaande eetgelegenheid.

Nieuws- en reportageplatform Vice nam onlangs in New York de proef op de som. De gerechten van liefst 44 verschillende online merken bleken alle afkomstig uit dezelfde horecakeuken, een kleine deli annex café. Vice bezocht daarnaast een klein Aziatisch wokzaakje, gevestigd in een kelder in de Bronx. De eigenaar was met 15 virtuele merknamen present op bestelapps, allemaal merken met specialiteiten uit verschillende Aziatische landen. 

Hoewel Thuisbezorgd in Nederland kritisch kijkt naar deze ontwikkeling (het platform eist dat de restaurantnaam online samenvalt met de fysieke vestiging) lijkt de geest niet meer in de fles te krijgen. Bureau Euromonitor taxeert dat virtual restaurants en dark kitchens samen nog voor 2030 een internationale business is met een waarde van bijna 900 miljard euro.

JJ CAFÉ & GRILL

De omzet van het lokale restaurantje JJ Café & Grill in Green Bay in de staat Wisconsin groeide met 70% sinds de eigenaar twee virtuele merken adopteerde. In licentie, en dus tegen betaling, gebruikt hij de receptuur en producten van Mariah’s Cookies (koekjes van zangeres Mariah Carey) en de burgers en friet van Mr. Beast (een vlogger met tientallen miljoenen volgers). Het betekent dat JJ Café, naast zijn eigen merknaam, onder beide merknamen vindbaar is in de lijst met deliveryrestaurants van zijn stad Green Bay. Het succes smaakt naar meer, vertelt de restauranthouder in deze video. Hij is vast van plan meer merknamen te gaan voeren.

Video door: NBC26, via YouTube

THRILL GRILL TO GO

Thrill Grill To Go van Robert Kranenborg is een volledig transparante keukenformule. Kranenborg startte Thrill Grill in een tijd dat meer chefs van naam zich gingen richten op opgewaardeerde gerechten uit de fastfoodhoek. In de tijd dat hij met Thrill Grill begon (eerst alleen een foodtruck) lanceerde ook Ron Blaauw zijn franchiseformule The Fat Dog met culinaire hotdogs.

Thrill Grill heeft nu drie fastcasual restaurants in Amsterdam en Haarlem. In deze wervende video legt masterchef Kranenborg uit hoe zijn dark ofwel virtual merk Thrill Grill To Go nu ook beschikbaar is voor snackbars, cafetaria’s en andere eetgelegenheden.

Video door: Thrill Grill, via YouTube

REEF TECHNOLOGY

De scheidslijn tussen virtual restaurants en dark kitchens is een dunne lijn. Misschien dekt de term 'appstaurant' de totale groep van bedrijven het beste. Deze video van het Amerikaanse bedrijf Reef Technology maakt in elk geval duidelijk welke kant we opgaan.

Reef, tevens actief met exploitatie van parkeervoorzieningen, ontwikkelde op duizenden plekken foodtrucks, maar zet vooral mobiele dark kitchens neer. Op deze manier kunnen ondernemers tegen relatief geringe investeringen de deliverymarkt op.

Dit gebeurt niet alleen via door Reef zelf ontwikkelde merken voor in de app, maar ook bekende restaurantketens zijn klant bij Reef. In Nederland zal een dergelijke ontwikkeling minder eenvoudig zijn, omdat de mogelijkheden in de openbare ruimte wettelijk zijn begrensd. Voor wie eigen grond heeft (parkeerruimte), zoals supermarkten, zal het eenvoudiger zijn. Virtual restaurants, dark kitchens, appstaurants: fooddelivery lijkt een ondoorzichtige foodjungle te worden.

Video door: Reef Technology, via YouTube